Torcik malakoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasączenie: Do miseczki wlać wodę,dodać kawę i cukier,dobrze wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia kawy. Następnie dodać amaretto i wymieszać.
2.Krem: Płatki migdałowe przesypać do blendera i zmiksować je na proszek. Do miski przełożyć bardzo miękkie masło. Włączyć mikser i zacząć je ucierać,stopniowo dodawać cukier i nadal miksować.
3. Nie przerywając miksowania dodać zmielone płatki i miksować jeszcze około 30 sekund. Następnie stopniowo dodawać zimną śmietankę i miksować aż uzyskamy puszysty krem.
4.Wykonanie torciku: Dno i boki tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia,aby krem nie przywarł do ścianek formy. Każdy biszkopt włożyć do przygotowanej kawy,wyciągnąć odczekać aż spłynie nadmiar płynu i układać od razu w tortownicy aby nie rozmiękł. Wyłożyć całe dno biszkoptami ( w razie potrzeby dociąć biszkopt).
5.Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu,wyrównać. Ponownie moczyć biszkopty w kawie i układać na kremie. Na biszkoptach rozsmarować resztę kremu.
6. Góra: Do wysokiej miski przelać śmietanę i wstępnie ją ubić. Stopniowo wsypywać cukier wymieszany z zagęstnikiem i dokończyć ubijanie na sztywno.
7.Owoce umyć,osuszyć z czereśni usunąć pestki ( przekroić każdą na pół). Część ubitej śmietany rozsmarować na kremie cienką warstwą. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować w dowolny sposób. Ułożyć maliny i czereśnie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc wtedy dobrze ciasto się kroi.
8.Po kilku godzinach wyjąć z tortownicy i odkleić papier. Na suchej i czystej patelni uprażyć resztę płatków migdałowych i oblepić nimi torcik do około.
Serdecznie polecam i smacznego!
Komentarze