Torcik Malakoff

0 (0 ocen)

Pyszny i bardzo słodki torcik bez pieczenia:) prawda,że ładnie wygląda?:) serdecznie zapraszam na porcyjkę:)

Składniki:

  • 115 g biszkoptów okrągłych

    Nasączenie:

    150 ml wrzątku
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki likieru amaretto

    Krem:

    150 g masła 82%
    150 g cukru
    150 płatków migdałowych
    200 g śmietany 30%

    Góra:

    200 g śmietany 30%
    50 g cukru
    1 śmietan-fix
    120 g malin
    8 czereśni
    Dodatkowo:

    4 łyżki płatków migdałowych

    Składniki na tortownicę o średnicy dna 17 cm i wysokości 7 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Torcik malakoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zimną kawę wymieszać z amaretto 1. Nasączenie: Do miseczki wlać wodę,dodać kawę i cukier,dobrze wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia kawy. Następnie dodać amaretto i wymieszać.
  • masło utrzeć z cukrem 2. Krem: Płatki migdałowe przesypać do blendera i zmiksować je na proszek. Do miski przełożyć bardzo miękkie masło. Włączyć mikser i zacząć je ucierać,stopniowo dodawać cukier i nadal miksować.
  • cały czas ucierając dodać płatki i śmietanę 3. Nie przerywając miksowania dodać zmielone płatki i miksować jeszcze około 30 sekund. Następnie stopniowo dodawać zimną śmietankę i miksować aż uzyskamy puszysty krem.
  • dno wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami 4. Wykonanie torciku: Dno i boki tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia,aby krem nie przywarł do ścianek formy. Każdy biszkopt włożyć do przygotowanej kawy,wyciągnąć odczekać aż spłynie nadmiar płynu i układać od razu w tortownicy aby nie rozmiękł. Wyłożyć całe dno biszkoptami ( w razie potrzeby dociąć biszkopt).
  • na biszkoptach rozsmarować krem 5. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu,wyrównać. Ponownie moczyć biszkopty w kawie i układać na kremie. Na biszkoptach rozsmarować resztę kremu.
  • 6. Góra: Do wysokiej miski przelać śmietanę i wstępnie ją ubić. Stopniowo wsypywać cukier wymieszany z zagęstnikiem i dokończyć ubijanie na sztywno.
  • 7. Owoce umyć,osuszyć z czereśni usunąć pestki ( przekroić każdą na pół). Część ubitej śmietany rozsmarować na kremie cienką warstwą. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować w dowolny sposób. Ułożyć maliny i czereśnie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc wtedy dobrze ciasto się kroi.
  • 8. Po kilku godzinach wyjąć z tortownicy i odkleić papier. Na suchej i czystej patelni uprażyć resztę płatków migdałowych i oblepić nimi torcik do około.
    Serdecznie polecam i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Maliny Masło Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować