TORCIK MAKOWY Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

proponuję biszkopt makowy przełożony słodką masa budyniową z wierzchem pełnym słodkich, pieczonych śliwek. Porcja 100 g to tylko 92 kcal. Pięknie zapraszam :)

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka
    40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    10 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka maku
    10 g ksylitolu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    125 ml mleka 1,5%
    125 ml wody
    budyń śmietankowy
    150 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa śliwkowa:

    600 g śliwek ( po odpestkowaniu)
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    świeża gałka muszkatołowa
    galaretka czerwona

    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Biszkopty

Torcik makowy z pieczonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.Dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale ucierając dodawać ksylitol.Następnie dodać po żółtku i mieszać do połączenia składników.
  • 2. Na koniec dodać suche składniki,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Przekroić w poprzek na pół.
  • 3. Masa budyniowa:
    Z mleka odlać 50 ml , resztę przelać do rondelka, razem z wodą. Zagotować. Do pozostawionego mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżeczkę żelatyny. Wymieszać. Gdy płyn w garnku się zagotuje, przelać zawartość miseczki, zagotować stale mieszając.
  • 4. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do zmiksowanego jogurtu. Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Śliwki:
    Owoce umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Duże na ćwiartki. Dodać mąkę ziemniaczaną i świeżo startą gałkę. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec około 40-50 minut ( owoce muszą być zupełnie miękkie). Wyjąć z piekarnika i lekko rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków. Dokładnie wymieszać z galaretką ( proszkiem). Zostawić do ostygnięcia.
  • 6. Wykonanie:
    Na paterze położyć pierwszy krążek ciasta. Zapiąć obręcz tortownicy. Przełożyć masę budyniową. Wyrównać. Ułożyć drugi blat ciasta. Na wierzch wyłożyć śliwki i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Masa budyniowa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Torcik kawowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Torcik makowy

To może cię zainteresować