TORCIK MAKOWY Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI

  • wyświetlono: 160 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

proponuję biszkopt makowy przełożony słodką masa budyniową z wierzchem pełnym słodkich, pieczonych śliwek. Porcja 100 g to tylko 92 kcal. Pięknie zapraszam :)

20191005_083333

Składniki

Biszkopt:

2 jajka
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka maku
10 g ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

125 ml mleka 1,5%
125 ml wody
budyń śmietankowy
150 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki żelatyny

Masa śliwkowa:

600 g śliwek ( po odpestkowaniu)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
świeża gałka muszkatołowa
galaretka czerwona

Tortownica 16 cm

Sposób przygotowania przepisu:

TORCIK MAKOWY Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI

  • 1. Biszkopt:
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.Dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale ucierając dodawać ksylitol.Następnie dodać po żółtku i mieszać do połączenia składników.
  • 2. Na koniec dodać suche składniki,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Przekroić w poprzek na pół.
  • 3. Masa budyniowa:
    Z mleka odlać 50 ml , resztę przelać do rondelka, razem z wodą. Zagotować. Do pozostawionego mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżeczkę żelatyny. Wymieszać. Gdy płyn w garnku się zagotuje, przelać zawartość miseczki, zagotować stale mieszając.
  • 4. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do zmiksowanego jogurtu. Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Śliwki:
    Owoce umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Duże na ćwiartki. Dodać mąkę ziemniaczaną i świeżo startą gałkę. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec około 40-50 minut ( owoce muszą być zupełnie miękkie). Wyjąć z piekarnika i lekko rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków. Dokładnie wymieszać z galaretką ( proszkiem). Zostawić do ostygnięcia.
  • 6. Wykonanie:
    Na paterze położyć pierwszy krążek ciasta. Zapiąć obręcz tortownicy. Przełożyć masę budyniową. Wyrównać. Ułożyć drugi blat ciasta. Na wierzch wyłożyć śliwki i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, do stężenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiŚliwkimakmasa budyniowadla dziecitorcikpodwieczorekdo kawybiszkopt makowyprzepisy_fitpieczone śliwki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1wywc6k

Dodane przez: Sliczna6

Torcik z owocami bez pieczenia

Szybki smaczny torcik na kazda...

Torcik makowo-kokosowy z masą kajmakową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową.

Tort upiekłam dla męża na urodziny.Gościom...

biszkopt z truskawkową pianką

Dodane przez: magdalena201993

Biszkoptowy torcik makowy z truskawkową...

Puszysty biszkopt z delikatną orzeźwiającą...

pieczone jabłka z makową bezą

Dodane przez: Martyna1991

Pieczone jabłka z makową bezą

Delikatne,pachnące,rozpływające...

torcik makowy

Dodane przez: Bo-Bożena

Świateczny torcik makowy

Moje ciasto , to znany wszystkim...

Makowo orzechowy torcik

Dodane przez: mysza75

Makowo-orzechowy torcik

Tort makowy z nutą orzechową, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE