Torcik makowo-śmietankowy z roladkami

  • wyświetlono: 294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Torcik jest prosty a zarazem bardzo pyszny i lekki.Możemy go przygotować na świąteczny stół lub dla gości.

bgg (Kopiowanie)
  • 180min

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka suchego zmielonego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Biszkopt na roladę:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki suchego zmielonego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 łyżki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa
kilka łyżek powidła śliwkowego

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik makowo-śmietankowy z roladkami

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec dajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę.Studzimy.
  • 3. Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę,następnie kroimy w plastry.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.
  • 5. Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną,smarujemy również wierzch tortu.Następnie na wierzchu układamy roladki.
  • 6. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkie stężenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik.Torcik wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.

Porady

Ja użyłam gotowy suchy mak.Torcik przekładałam w zamkniętej tortownicy.Brzegi wyłożyłam folią aluminiową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortgalaretkaDesermakświętamój pomysłboże narodzeniesłodkiedla gościpowidłoLEKKI TORCIKprzepis_miesiąca1000Boże_Narodzenietort z makiemlekki torcik makowo-śmietankowy

Komentarze

Podobne przepisy

TORCIK MAKOWY Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI

Dodane przez: monikaT83

TORCIK MAKOWY Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI

proponuję biszkopt makowy przełożony...

image-191llcu

Dodane przez: Ewelina Marcin

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią

Wyśmienity tort, który doskonale...

image-1en547h

Dodane przez: xamelka1

Makowy torcik

Ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu...

Torcik makowy

Dodane przez: magdalennna

Torcik makowy

Raz dwa trzy makowy torcik dostaniesz...

image-18s8vqr

Dodane przez: gosia56

Torcik śmietankowy z pigwą na zimno

Dostałam sporo pigwy dałam do...

Makowe torciki

Dodane przez: iziona

Makowe torciki

Ciasto z makiem do tego krem z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE