Torcik makowo-śmietankowy z roladkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Torcik jest prosty a zarazem bardzo pyszny i lekki.Możemy go przygotować na świąteczny stół lub dla gości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka suchego zmielonego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Biszkopt na roladę:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki zimnej wody
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki suchego zmielonego maku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa śmietankowa:
    2 szklanki śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    2 łyżki żelatyny
    kilka łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    1 galaretka cytrynowa
    kilka łyżek powidła śliwkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki Powidła

Torcik makowo-śmietankowy z roladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec dajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę.Studzimy.
  • 3. Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę,następnie kroimy w plastry.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.
  • 5. Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną,smarujemy również wierzch tortu.Następnie na wierzchu układamy roladki.
  • 6. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkie stężenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik.Torcik wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.

Porady

Ja użyłam gotowy suchy mak.Torcik przekładałam w zamkniętej tortownicy.Brzegi wyłożyłam folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować