Torcik makowo śmietankowy

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny torcik,który łatwo się robi

Składniki:

  • BISZKOPT I
    mąka -0,5 szkl
    jajka -4 szt
    cukier - 1 szkl
    mąka ziemniaczana -0,5 szkl
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    BISZKOPT II
    8 żółtek
    2 całe jajka
    0,5 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    CIASTO Z MAKIEM
    8 białek
    0,5 szkl maku
    0,5 szkl mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru
    KREM I
    400 ml śmietana kremówka 36%
    1 opak galaretka kiwi
    1 szkl gotowanej wody
    KREM II
    400 ml śmietany kremówki
    1 opak galaretki cytrynowej
    1 szkl gotowanej wody
    PONCZ
    0,5 l wody gotowanej
    1 kieliszek spirytusu
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik makowo śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik makowo śmietankowy 1. BISZKOPT I
    Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.
  • 2. BISZKOPT II
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.












  • Torcik makowo śmietankowy 3. CIASTO Z MAKIEM
    Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut.
  • Torcik makowo śmietankowy 4. KREM I
    Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać.
  • 5. KREM II
    Przygotować tak samo jak pierwszy krem.
  • 6. PONCZ
    Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać.
  • 7. SKŁADANIE CIASTA
    Biszkopt I
    biszkopt nasączyć ponczem,na biszkopt wyłożyć:
    Krem I
    Ciasto makowe
    Krem II
    Biszkopt II
    Dobrze biszkopt nasączyć.
    Wierzch i boki posmarować II kremem.
  • Torcik makowo śmietankowy 8. Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować