Torcik makaronowy z mięsem mielonym i fasola

  • wyświetlono: 360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny zapiekany makaron z mięsem, sosem pomidorowym i mieszanką fasoli w formie tortu. Składniki fajnie się ze sobą komponują. Taki torcik przygotowałam mężowi na urodzinowy obiad.

  • 6 porcje
  • 110min
  • Średni

Składniki

Składniki: ( tortownica 27 cm)
400 g makaronu rurki (penne),
650 g mięsa mielonego wołowego,
1 mała cebula,
2- 3 ząbki czosnku,
ok. ¼ czerwonej papryki ( ok 50g),
ok. ¼ czerwonej papryki ( ok 50g),
1 puszka mieszanki fasoli (u mnie fasola czerwona, biała, Jaś, ciecierzyca - po odsączeniu 220g),
550-600 g passaty pomidorowej z ziołami,
220 g startego żółtego sera ( u mnie dojrzewający podpuszczkowy),
120 g parmezanu,
słodka i ostra papryka do smaku,
oliwa z oliwek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik makaronowy z mięsem mielonym i fasola

  • 1. 1. Makaron gotujemy (al dente) i odstawiamy do ostygnięcia (można też przepłukać zimną wodą, żeby było szybciej).
    2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy mięso i razem dusimy około 10-15 min co jakiś czas mieszając.
    Passatę podgrzewamy razem z czosnkiem zgniecionym przez praskę i zalewamy mięso, wszystko dusimy około 40-50 min aż mięso będzie miękkie co jakiś czas mieszając. Jeśli wydaje nam się że sos jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostkę paprykę (po 4 paseczki zostawiamy do dekoracji) oraz fasolę ( bez zalewy), wszystko mieszamy i dusimy jeszcze około 10 min. Doprawić do smaku według uznania.
    3. Tortownicę wykładamy folią ( gdy podczas pieczenia sos nam wypłyną to nie pobrudzimy piekarnika), spód papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.
    Makaron dodajemy do mięsa, dajemy również ser ( trochę zostawiamy do posypania wierzchu) i dokładnie mieszamy, wykładamy do tortownicy. Posypujemy resztą sera i dekorujemy według uznania.
    Piekarnik nagrzewamy do 180° i zapiekamy w piekarniku na złoto około 30 minut.
    Zostawiamy jeszcze w otwartym piekarniku co najmniej 30 min. Ja rozkroiłam mój po około godzinie. Smacznego!

Porady

Ja nie oddawałam w ogóle soli gdyż mało solę, a sos zawiera sól, słony też jest parmezan. Nie soliłam również wody do makaronu. Jeśli lubimy bardziej słone dania możemy dodać sól.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronfasolaparmezanobiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0g86gws

Dodane przez: Słodkamuffinka

Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem...

http://ostrapapryczka.blog.pl/2013/11/12/makaron-z-sosem-pomidorowym-mielonym-miesem-z-indyka-i-groszkiem/

Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

Dodane przez: AnetaJ

Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

Makaronu podanego w ten sposób...

Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem

Dodane przez: Dalia84

Makaron z mięsem mielonym, dynią i szpinakiem

Wynik kulinarnego eksperymentu....

Pomidorowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: Gregorhspeed

Pomidorowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

Kolejny, prosty przepis na szybkie...

Makaron z mięsem mielonym , papryka i pieczarkami w pomidorach

Dodane przez: beciiaaa

Makaron z mięsem mielonym , papryka i pieczarkami...

Pyszne i pożywne danie. Makaron...

cannelloni

Dodane przez: Habibi Chi

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Dla wszystkich miłośników makaronu,...