Torcik makaronowy z mięsem mielonym i fasola

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszny zapiekany makaron z mięsem, sosem pomidorowym i mieszanką fasoli w formie tortu. Składniki fajnie się ze sobą komponują.
Taki torcik przygotowałam mężowi na urodzinowy obiad.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: ( tortownica 27 cm)
    400 g makaronu rurki (penne),
    650 g mięsa mielonego wołowego,
    1 mała cebula,
    2- 3 ząbki czosnku,
    ok. ¼ czerwonej papryki ( ok 50g),
    ok. ¼ czerwonej papryki ( ok 50g),
    1 puszka mieszanki fasoli (u mnie fasola czerwona, biała, Jaś, ciecierzyca - po odsączeniu 220g),
    550-600 g passaty pomidorowej z ziołami,
    220 g startego żółtego sera ( u mnie dojrzewający podpuszczkowy),
    120 g parmezanu,
    słodka i ostra papryka do smaku,
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Torcik makaronowy z mięsem mielonym i fasola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy (al dente) i odstawiamy do ostygnięcia (można też przepłukać zimną wodą, żeby było szybciej).
    2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy mięso i razem dusimy około 10-15 min co jakiś czas mieszając.
    Passatę podgrzewamy razem z czosnkiem zgniecionym przez praskę i zalewamy mięso, wszystko dusimy około 40-50 min aż mięso będzie miękkie co jakiś czas mieszając. Jeśli wydaje nam się że sos jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostkę paprykę (po 4 paseczki zostawiamy do dekoracji) oraz fasolę ( bez zalewy), wszystko mieszamy i dusimy jeszcze około 10 min. Doprawić do smaku według uznania.
    3. Tortownicę wykładamy folią ( gdy podczas pieczenia sos nam wypłyną to nie pobrudzimy piekarnika), spód papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.
    Makaron dodajemy do mięsa, dajemy również ser ( trochę zostawiamy do posypania wierzchu) i dokładnie mieszamy, wykładamy do tortownicy. Posypujemy resztą sera i dekorujemy według uznania.
    Piekarnik nagrzewamy do 180° i zapiekamy w piekarniku na złoto około 30 minut.
    Zostawiamy jeszcze w otwartym piekarniku co najmniej 30 min. Ja rozkroiłam mój po około godzinie. Smacznego!

Porady

Ja nie oddawałam w ogóle soli gdyż mało solę, a sos zawiera sól, słony też jest parmezan. Nie soliłam również wody do makaronu. Jeśli lubimy bardziej słone dania możemy dodać sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Makaron Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować