Chrupiący kokosowy spód i krem z mleka w proszku, kokosu i krówki. Bardzo smaczne połączenie, mocno kokosowe i dość słodkie. I jeśli nie liczyć czasu tężenia, także bardzo szybkie.
50 min
Składniki:
na spód:
200 g masła lub margaryny rozpuszczonej i wystudzonej
130 g kokosu
100 g cukru
190 g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody
na krem:
125 g margaryny
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
70 g kokosu
2 łyżki masy krówkowej (niekoniecznie)
1 szklanka i 1 łyżka mleka w proszku pełnego
na dekorację:
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka mleka
kolorowe draże
Torcik kokosowy dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. spód:
Wszystkie składniki razem zmiksować, przelać do wyłożonej papierem tortownicy (21cm). Piec 20 minut w 189*C. Wystudzić, odkleić papier, ale ciasto ponownie na nim położyć. Umieścić w tortownicy i zapiąć obręcz.
2.Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Trochę przestudzić, dodać kokos, masę krówkową i mleko w proszku. Dokładnie zmiksować. Przelać na ostudzony spód. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
3.Kiedy krem dobrze stężeje, wyjąć ciasto z tortownicy, ozdobić rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i drażetkami.
Komentarze