torcik kokosowy dla dzieci

0 (0 ocen)

  • 50 min

Chrupiący kokosowy spód i krem z mleka w proszku, kokosu i krówki. Bardzo smaczne połączenie, mocno kokosowe i dość słodkie. I jeśli nie liczyć czasu tężenia, także bardzo szybkie.

  • 50 min

Składniki:

  • na spód:
    200 g masła lub margaryny rozpuszczonej i wystudzonej
    130 g kokosu
    100 g cukru
    190 g mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody
    na krem:
    125 g margaryny
    1/4 szklanki wody
    1/3 szklanki cukru
    70 g kokosu
    2 łyżki masy krówkowej (niekoniecznie)
    1 szklanka i 1 łyżka mleka w proszku pełnego
    na dekorację:
    30 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka mleka
    kolorowe draże

Torcik kokosowy dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Wszystkie składniki razem zmiksować, przelać do wyłożonej papierem tortownicy (21cm). Piec 20 minut w 189*C. Wystudzić, odkleić papier, ale ciasto ponownie na nim położyć. Umieścić w tortownicy i zapiąć obręcz.
  • 2. Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Trochę przestudzić, dodać kokos, masę krówkową i mleko w proszku. Dokładnie zmiksować. Przelać na ostudzony spód. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Kiedy krem dobrze stężeje, wyjąć ciasto z tortownicy, ozdobić rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i drażetkami.

Komentarze

Podobne przepisy