Torcik kokosowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torcik w kolorze miłości! w sam raz na zbliżające się Walentynki :)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru

    masa kokosowa:
    70g kokosu (użyłam kokosu maczanego w spirytusie)
    500ml śmietany 30%
    250g serka mascarpone
    3 łyżki pudru

    dodatkowo:
    50g kokosu
    100g pokruszonych bez
    czerwony barwnik
    odrobiną ciepłej wody

    truskawki, bezy do dekoracji

Torcik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort2 1. Mąkę przesiewamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy resztę składników biszkoptu.
    Cały czas miksujemy.
    Masę wylewamy do tortownicy (20cm),
    pieczemy w temperaturze 180stopni ok 20 minut.

    Śmietanę ubijamy na puszystą, dodajemy cukier - miksujemy.
    Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, cały czas miksując na mniejszych obrotach.
    Na koniec dodajemy kokos i mieszamy.
    Jeśli masa będzie rzadka, można dodać żelatynę.

    W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy barwnik i dodajemy kokos.
    Zabarwiony kokos dokładnie przecedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Bezy kruszymy - wkładamy do woreczka, i tłuczemy wałkiem.
    Zostawiamy 2-3 sztuki do dekoracji.
    Pokruszone bezy mieszamy z kokosem.

    Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
    W tortownicy układamy warstwy następująco:
    biszkopt, masa, biszkopt masa.
    Odkładamy trochę masy do posmarowania boków tortu.

    Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

    Tort wyciągamy z tortownicy.
    Nakładamy masę na boki i dokładnie rozsmarowujemy.
    Posypką z kokosu i bez posypujemy tort - górę i boki.

    Ozdabiamy truskawkami i bezą.

Komentarze

Podobne przepisy