Torcik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a piekarnik rozgrzać do 170'C.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut.
Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić na 3 blaty.
2.KREM:
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone, wiórki i rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do lekkiego stężenia, a następnie podzielić na 3 części i przełożyć biszkopt. Całość posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Komentarze