Torcik kokosowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dla miłośników kokosowych smaków

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    szczypta soli


    KREM:

    330ml kremówki
    250ml mascarpone (użyłam tego)
    3 łyżki cukru pudru
    100g wiórków kokosowych
    1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku


    DODATKOWO:

    3 łyżki (lub więcej) wiórków kokosowych do posypania)

Torcik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a piekarnik rozgrzać do 170'C.
    Białka oddzielić od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut.
    Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić na 3 blaty.
  • 2. KREM:
    Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone, wiórki i rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do lekkiego stężenia, a następnie podzielić na 3 części i przełożyć biszkopt. Całość posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy