Torcik kokosowo - orzechowo – czekoladowy pod chmurką

  • wyświetlono: 329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Zostałam poproszona o upieczenie tortu z trzema bardzo wyrazistymi smakami, z kokosem, orzechami i czekoladą. Upiekłam kilka ciast z tymi składnikami aby wybrać najlepsze, A to ciasto najbardziej mnie przekonało i jest przepyszne. Dla mnie ten krem orzechowy jest najlepszy jaki do tej pory jadłam.

juchab
  • 40min

Składniki

Tortownica 30cm
Ciasto kakaowe:
1 ¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki naturalnej
0,5 szklanki oleju
2 duże jajka
1 szklanka zaparzonej z 4 łyżek kawy

Beza kokosowa:
3 białka
1/3 szklanki cukru pudru
100g kokosu

Krem orzechowy:
400g mielonych orzechów
1 szklanka mleka
4 – 5 łyżek cukru pudru
150g masła
Biszkopty – opcjonalnie

Krem śmietanowy:
330ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik kokosowo - orzechowo – czekoladowy pod chmurką

  • 1. Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne przekroić na 2 części.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder. Gdy masa stanie się błyszcząca wsypać kokos, delikatnie zamieszać łyżką. Przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Upiec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach przez ok. 10 minut.
  • 3. Krem orzechowy: Orzechy zalać wrzącym mlekiem, gdyby masa była rzadka dodać parę biszkoptów. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. stopniowo dodawać zimne orzechy.
  • 4. Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Wlać chłodną żelatynę, krótko zmiksować.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto czekoladowe posmarować połową kremu, nałożyć bezę, krem, ciasto czekoladowe i krem śmietanowy. Wierzch dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzukokos orzechy kakao beza ciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: 2milutka

Sernik pod różową chmurką

Pyszny aksamitny sernik pod różową...

Fale Dunaju z musem borówkowym pod kokosową chmurką

Dodane przez: juchab

Fale Dunaju z musem borówkowym pod kokosową...

Klasyczne, znane chyba wszystkim...

Sernik z kokosową chmurką

Dodane przez: Futka

Sernik z kokosową chmurką

Propozycja na smaczny, delikatny...

Szarlotka

Dodane przez: Futka

Szarlotka z kokosową chmurką

Propozycja na smaczną, aromatyczną...

Torcik czekoladowo-orzechowy

Dodane przez: bienpyt

Torcik czekoladowo-orzechowy

Super połączenie kakao z orzechami...

piramida

Dodane przez: Aninka88

Torcik PIRAMIDA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA

sposób wykonania podpatrzony w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE