Torcik kokosowo-jaglany

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu tort z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • Składniki:(na małą tortownicę 17 cm)
    biszkopt:
    2 jajka,
    szczypta soli,
    1 łyżki cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    2 łyżki mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    1-2 łyżeczki kakao ( u mnie czekolada do picia),
    1 łyżka oleju,
    masa jaglana:
    100 g kaszy jaglanej,
    100 g wiórków kokosowych,
    ok. 600 ml mleka,
    ok. 80 g oleju kokosowego,
    ksylitol, (stewia lub inny cukier według uznania)
    oraz czekolada do polewy, kulki kokosowe,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik kokosowo-jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Możemy od razu dodać i wymieszać z kakaem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa jaglana:
    Kaszę przepłukać wodą. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, dodać kasze i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie gotowa dodać olej kokosowy i ksylitol, dokładnie wymieszać, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Masę wylać na biszkopt i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin. Na górę wylać polewę czekoladową. Poukładać kulki kokosowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować