Torcik kokosowo - czekoladowy na kawowym biszkopcie

  • wyświetlono: 405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

torcik z jedną masą, słodki krem kokosowy z kawałkami czekolady świetnie komponuje się na kawowym biszkopcie.

OktawiaG
  • 60min

Składniki

Biszkopt kawowy(x2)
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki tortowej (lub pszennej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kawy mielonej

Krem kokosowo - czekoladowy
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5l mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki tortowej (lub pszennej)
200g wiórek kokosowych
200g masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

wykończenie tortu
odebrać 5 łyżek kremu kokosowo - czekoladowego
2łyżki kokosu (odebrać z porcji do masy)
1łyżeczka kakao
1-2 paski gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik kokosowo - czekoladowy na kawowym biszkopcie

  • image-15x2f4g1. BISZKOPT KAWOWY
    Piekarnik rozgrzać do 180*C. Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Dodać do nich żółtka i cukier, dobrze zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać mieszankę mąki z proszkiem. Dodać kawę i delikatnie wymieszać , by uzyskać jednolitą konsystencję. Przygotowaną masę wlać na formę (średnica 26cm) wyłożoną papierem do pieczenia . Piec w piekarniku 20min.
  • image-0h3gkyi2. Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
  • image-135q2x33. KREM KOKOSOWO - CZEKOLADOWY
    Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać szklankę mleka, zmiksować. Dodać obie mąki i cały czas na pełnych obrotach miksować do uzyskania jednolitej masy. Resztę mleka zagotować z 1/4szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę z żółtek, mąki, cukru i ugotować budyń. Mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń wystudzić.
    Utrzeć miękkie masło i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Wsypać wiórki kokosowe i startą na grubych oczkach gorzką czekoladę. Zmiksować.
  • image-10bqoia4. WYKOŃCZENIE TORTU
    Na spód biszkoptu wyłożyć cały krem i równomiernie rozsmarować. Przyłożyć wierzchnią częścią biszkoptu. Cały tort posmarować pozostawioną masą (5łyżek masy). . Udekorować wedle uznania :) u mnie tort był obsypany kakao przesianym przez sitko, obramowanie udekorowane startą czekoladą , a gwiazda zrobiona z kokosu.
    Tort schłodzić w lodówce przynajmniej 4h, a najlepiej, by spędził tam całą noc :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycietort kawowy biszkopt krem kokosowy z czekoladaBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Rafaello

Dodane przez: AgaKar

Rafaello na biszkopcie

Przepyszne ciasto na domowe imprezy....

Cytrynowiec

Dodane przez: 2milutka

Cytrynowiec na biszkopcie

Mega cytrynowe ciasto na biszkopcie...

Torcik kokosowy z masą czekoladowo-serową

Dodane przez: aga3103

Torcik kokosowy z kremem czekoladowo-serowym...

To mój pierwszy w życiu torcik,...

Sernik z galaretką

Dodane przez: dorisek16

Kolorowy sernik na czekoladowym biszkopcie...

Niezwykły sernik na zimno z dodatkiem...

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie

Dodane przez: monikaT83

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie

Ciasto zaniosłam do pracy, koleżanki...

Torcik czekoladowo - kawowy

Dodane przez: Mangela

Torcik czekoladowo-kawowy

Przepis wymyśliłam sama i był to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE