Torcik kokosowo - cytrynowy

0 (0 ocen)

To fajne połączenie wielu smaków, które będą smakowały wszystkim.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    1 i 1/2 szkl. cukru
    1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kokosowa:
    2 szkl. mleka
    1 kostka masła
    3 łyż. mąki pszennej
    10 łyż. wiórków kokosowych
    1 żółtko
    1 szkl. cukru pudru
    Masa cytrynowa:
    1 śnieżka
    1 łyż żelatyny
    1 galaretka cytrynowa

Torcik kokosowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka i ubijamy z cukrem na sztywna pianę pod koniec miksowania dodajemy łyżeczkę octu. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, potem kolejno mąkę i proszek do pieczenia. pieczemy 30 min w temperaturze 170 °C.
    Masa kokosowa:
    1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy z wiórkami, resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkiem, dodajemy do gotującego się mleka z wiórkami. Gotować aż uzyskamy gęstą konsystencje. masło ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo budyń .
    Masa cytrynowa
    Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody, śnieżkę przygotowujemy normalnie. Do śnieżki dodajemy tężejącą galaretkę .
    Przygotowanie: Biszkopt kroimy na 4 części i przekładamy go w kolejności: masa kokosowa, powidła, masa kokosowa. Tężejącą masą cytrynową smarujemy cały torcik, jak najgrubiej, ładnie przystrajamy i smacznego!!

Porady

Biszkopt można nasączyć wodą z sokiem cytrynowym by był smaczniejszy.

Komentarze

Podobne przepisy