Torcik kokosowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka i ubijamy z cukrem na sztywna pianę pod koniec miksowania dodajemy łyżeczkę octu. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, potem kolejno mąkę i proszek do pieczenia. pieczemy 30 min w temperaturze 170 °C.
Masa kokosowa:
1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy z wiórkami, resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkiem, dodajemy do gotującego się mleka z wiórkami. Gotować aż uzyskamy gęstą konsystencje. masło ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo budyń .
Masa cytrynowa
Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody, śnieżkę przygotowujemy normalnie. Do śnieżki dodajemy tężejącą galaretkę .
Przygotowanie: Biszkopt kroimy na 4 części i przekładamy go w kolejności: masa kokosowa, powidła, masa kokosowa. Tężejącą masą cytrynową smarujemy cały torcik, jak najgrubiej, ładnie przystrajamy i smacznego!!
Porady
Biszkopt można nasączyć wodą z sokiem cytrynowym by był smaczniejszy.
Komentarze