Torcik kokosowo- brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis dostałam od mojej cioci ale trochę go zmodyfikowałam na moje potrzeby.

  • 45 min

Składniki:

  • biszkopt: 5 jajek, cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki mąki zwykłej.
    masa brzoskwiniowa: puszka brzoskwiń, galaretka brzoskwiniowa
    masa kokosowa: śnieżka, 200 ml mleka, mała paczka kokosu, żelatyna( 3 łyżki)
    do dekoracji:8 biszkoptów, polewa czekoladowa, garść płatków migdałowych, garść jagód
    Do nasączenia poncz (sok z cytryny wymieszany z ciepłą wodą),

Torcik kokosowo- brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy, Następnie dodać pojedynczo żółtka dalej ubijając. Mąki przesiać i wymieszać ze sobą następnie dodać porcjami do białek. Piec w temp. 160 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka.
    masa brzoskwiniowa: wszystkie brzoskwinie z sokiem z puszki zmiksować blenderem, następnie zagotować i rozpuścić w masie galaretkę. Następnie ochłodzić i zostawić do zagęstnienia.
    masa kokosowa: Ubić śnieżkę na mleku według przepisu na opakowaniu dodać kokos i rozpuszczoną żelatynę .
    Biszkopt przekroić na dwie części. Dolną część nasączyć sokiem z cytryny, następnie nałożyć tężejącą masę brzoskwiniową, przełożyć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem. Następnie nałożyć masę kokosową i ozdobić torcik małymi biszkoptami jagodami i płatkami migdałowymi.

Porady

Najpierw zrobić masę brzoskwiniową, później biszkopt a na końcu zrobić masę kokosową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy