Pyszny, mocno kawowy na kawie zbożowej. Zapraszam:)
3 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
35 g kawy inka o smaku czekoladowym
10 g mąki ziemniaczanej
10 g cukru brzozowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wałeczki dmuchane:
20 g płatków kukurydzianych
20 g prosa ekspandowanego
20 g czekolady gorzkiej
30 g dżemu winogronowego lub powideł
10 g melasy
15 g inki o smaku czekoladowym
20 g jogurtu naturalnego
Masa kawowa:
200 ml wody
30 g kawy inki o smaku czekoladowym
250 g serka ricotta
370 g jogurtu greckiego lekkiego
3 łyżki żelatyny
20 g cukru brzozowego
Polewa:
150 ml mleka 1,5%
20 g kakao
25 g cukru brzozowego
1 czubata łyżeczka żelatyny
Torcik kawowy z dmuchanymi wałeczkami bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokończyć ubijanie. Mąkę, proszek do pieczenia oraz inkę wymieszać. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej( tortownica 15 cm) papierem do pieczenia wyrównać.
2.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić na dwie części- ¼ i ¾ biszkoptu.
3.Wałeczki dmuchane:
Do miski przełożyć płatki kukurydziane. Pokruszyć je odrobinę w palach. Dodać proso, wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do miski razem z melasą oraz dżemem. Dodać inkę i jogurt, całość dokładnie wymieszać. Formować wałeczki o długości około 3-4 cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
4.Masa:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier brzozowy i inkę. Zagotować. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie włożyć do ugotowanej kawy i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Do miski przełożyć ricottę, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Gdy przygotowana inka będzie lekko galaretowata dodać ją do nabiału i wymieszać mikserem.
5.Wykonanie:
Na paterze ułożyć mniejszą część biszkoptu. Wokół ułożyć wałeczki dmuchane. Wylać połowę masy kawowej. Ułożyć drugi kawałek biszkoptu i wylać resztę masy. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
6.Polewa:
Mleko podzielić na pól. Do jednej połowy dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Ksylitol połączyć z kakao w rondelku. Wlać mleko i zagotować. Gdy to nastąpi dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa przestanie być płynną a zacznie robić się „galaretowata” polać torcik. Smacznego!
Komentarze