TORCIK KAWOWY Z DMUCHANYMI WAŁECZKAMI BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny, mocno kawowy na kawie zbożowej. Zapraszam:)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    35 g kawy inka o smaku czekoladowym
    10 g mąki ziemniaczanej
    10 g cukru brzozowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Wałeczki dmuchane:
    20 g płatków kukurydzianych
    20 g prosa ekspandowanego
    20 g czekolady gorzkiej
    30 g dżemu winogronowego lub powideł
    10 g melasy
    15 g inki o smaku czekoladowym
    20 g jogurtu naturalnego
    Masa kawowa:
    200 ml wody
    30 g kawy inki o smaku czekoladowym
    250 g serka ricotta
    370 g jogurtu greckiego lekkiego
    3 łyżki żelatyny
    20 g cukru brzozowego
    Polewa:
    150 ml mleka 1,5%
    20 g kakao
    25 g cukru brzozowego
    1 czubata łyżeczka żelatyny

    tortownica 15-16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kawy

Torcik kawowy z dmuchanymi wałeczkami bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do masy jajecznej dodać kawę zbozową 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokończyć ubijanie. Mąkę, proszek do pieczenia oraz inkę wymieszać. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej( tortownica 15 cm) papierem do pieczenia wyrównać.
  • 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić na dwie części- ¼ i ¾ biszkoptu.
  • z masy toczyć wałeczki 3. Wałeczki dmuchane:
    Do miski przełożyć płatki kukurydziane. Pokruszyć je odrobinę w palach. Dodać proso, wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do miski razem z melasą oraz dżemem. Dodać inkę i jogurt, całość dokładnie wymieszać. Formować wałeczki o długości około 3-4 cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • do serka dodac kawę 4. Masa:
    Do rondelka wlać wodę, dodać cukier brzozowy i inkę. Zagotować. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie włożyć do ugotowanej kawy i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zdjąć z ognia, ostudzić.
    Do miski przełożyć ricottę, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Gdy przygotowana inka będzie lekko galaretowata dodać ją do nabiału i wymieszać mikserem.
  • wałeczki ulożyć wokół biszkoptu 5. Wykonanie:
    Na paterze ułożyć mniejszą część biszkoptu. Wokół ułożyć wałeczki dmuchane. Wylać połowę masy kawowej. Ułożyć drugi kawałek biszkoptu i wylać resztę masy. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  • 6. Polewa:
    Mleko podzielić na pól. Do jednej połowy dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Ksylitol połączyć z kakao w rondelku. Wlać mleko i zagotować. Gdy to nastąpi dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa przestanie być płynną a zacznie robić się „galaretowata” polać torcik. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa zbożowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować