Torcik kawowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO ORZECHOWE:
Żółtka urzeć z cukrem i wodą na puch. Ubić pianę z białek. Na żółtka wyłożyć pianę, zmielone orzechy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo ostrożnie wymieszać od boków i dna naczynia ku środkowi. Wyłożyć na tortownicę i piec w temperaturze 180 st. C przez około 30 - 40 minut.
MASA KAWOWA:
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Margarynę również utrzeć. Następnie po trochę dodawać dobrze utarte jajka z cukrem do margaryny. Po połączeniu dodać zmieloną naturalną kawę i kawę rozpuszczalną (kawę rozpuszczalną zgnieść najlepiej za pomocą wałka). Całość dokładnie zmiksować w celu połączenia składników.
PONCZ:
Zaparzyć szklankę zmielonej, naturalnej kawy. Po czym ją przecedzić.
PRZEŁOŻENIE:
Ciasto orzechowe przekroić na trzy równe części. Każdą część nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą, a następnie posmarować masą kawową. Przełożony tort udekorować, np. orzechami i kawą.
Komentarze