masa kokosowa:
500 ml śmietany 36 %
2 łyżki kawy rozpuszczanej
250 g wiórków kokosowych
2 opakowania bitej śmietany
ponadto:
100 g wiórków kokosowych zielonych
50 g płatków migdałowych
tłuszcz i bułka tarta do foremki
foremka o średnicy 24 cm
kolorowe kulki do dekoracji z cukru
Torcik kawowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka ubiłam z cukrem, dodałam pianę z ubitych białek, dodałam stopniowo przesianą Mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszałam.
Foremkę posmarowałam tłuszczem i obsypałam bułką tartą, wlałam do foremki ciasto.
Piec 30 minut, w temperaturze 180 st C.
Masa kawowo - kokosowa: Śmietanę ubiłam, ubijając dodałam śnieżkę w proszku, sypką kawę. Na koniec wymieszałam z wiórkami.
Przygotowanie ciasta: Ostudzony biszkopt, przekroiłam na 3 płaty, przełożyłam kremem,ułożyłam każdy płat jeden na drugim. Torcik wysmarowałam masą, obsypałam wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałowymi. Ozdobiłam perełkami z cukru.
Komentarze