Torcik kawowo - kokosowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z okazji 1 roczku mojego bloga kulinarnego!

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek cukru kryształ
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa kokosowa:
    500 ml śmietany 36 %
    2 łyżki kawy rozpuszczanej
    250 g wiórków kokosowych
    2 opakowania bitej śmietany

    ponadto:
    100 g wiórków kokosowych zielonych
    50 g płatków migdałowych
    tłuszcz i bułka tarta do foremki
    foremka o średnicy 24 cm
    kolorowe kulki do dekoracji z cukru

Torcik kawowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka ubiłam z cukrem, dodałam pianę z ubitych białek, dodałam stopniowo przesianą Mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszałam.
    Foremkę posmarowałam tłuszczem i obsypałam bułką tartą, wlałam do foremki ciasto.
    Piec 30 minut, w temperaturze 180 st C.
    Masa kawowo - kokosowa: Śmietanę ubiłam, ubijając dodałam śnieżkę w proszku, sypką kawę. Na koniec wymieszałam z wiórkami.
    Przygotowanie ciasta: Ostudzony biszkopt, przekroiłam na 3 płaty, przełożyłam kremem,ułożyłam każdy płat jeden na drugim. Torcik wysmarowałam masą, obsypałam wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałowymi. Ozdobiłam perełkami z cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy