Torcik kawowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
Białka ubić z cukrami na sztywno, dodać żółtka, dalej miksować, następnie dodać mąki, kakao z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na tortownicę posmarowana margaryną. Piec w 200 *C ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Przekroić zimne ciasto na 2 części.
2.Ciasto jasne:
Przygotować w taki sam sposób jak ciasto ciemne. Ostudzić ciasto i wyjąć z formy.
3.Masa kawowa:
Wszystkie składniki umieścić w misce i krótko miksować. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. do schłodzenia.
4.Masa cappuccino:
Wszystkie produkty do masy przełożyć do miski i miksować do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
5.Masa kokosowa:
Mąkę zalać mlekiem, dodać cukier i budyń. Wszystko zagotować. Odstawić na chwilkę do przestudzenia.
6.Biszkopty nasączyć .
Ciasto składać:
biszkopt ciemny- 2/3 masy z serka ricotta- biszkopt jasny- masa kokosowa- 1/2 masy cappuccino- biszkopt ciemny- masa cappuccino(zrobić dowolne wzory maszynką do zdobienia ciast lub rękawem cukierniczym).
Po bokach tort ozdobić pozostawioną wcześniej masą z serka ricotta.
Posypać na końcu tort pokruszonymi biszkoptami i kawą.
Komentarze