Torcik kawowo-kokosowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Doskonały na rodzinne spotkania.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    2 jajka
    2łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Masa kokosowa:
    4 łyżki mąki kokosowej
    2 łyżki cukru
    400 ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego

    Masa kawowa:
    2 opakowania serka ricotta
    2 opakowania śmietan fixu
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    5 łyżek mleka w proszku
    5 łyżek cukru pudru

    Masa cappuccino:
    400 g. jogurtu greckiego
    1 śnieżka
    3 łyżki cappuccino
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mleka w proszku

    Do nasączenia:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    100 m wody
    3 łyżeczki rumu

    dodatkowo :
    biszkopty i kawa rozpuszczalna do posypania tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kawy

Torcik kawowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne:
    Białka ubić z cukrami na sztywno, dodać żółtka, dalej miksować, następnie dodać mąki, kakao z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na tortownicę posmarowana margaryną. Piec w 200 *C ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Przekroić zimne ciasto na 2 części.
  • 2. Ciasto jasne:
    Przygotować w taki sam sposób jak ciasto ciemne. Ostudzić ciasto i wyjąć z formy.
  • 3. Masa kawowa:
    Wszystkie składniki umieścić w misce i krótko miksować. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. do schłodzenia.
  • 4. Masa cappuccino:
    Wszystkie produkty do masy przełożyć do miski i miksować do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • 5. Masa kokosowa:
    Mąkę zalać mlekiem, dodać cukier i budyń. Wszystko zagotować. Odstawić na chwilkę do przestudzenia.
  • 6. Biszkopty nasączyć .
    Ciasto składać:
    biszkopt ciemny- 2/3 masy z serka ricotta- biszkopt jasny- masa kokosowa- 1/2 masy cappuccino- biszkopt ciemny- masa cappuccino(zrobić dowolne wzory maszynką do zdobienia ciast lub rękawem cukierniczym).
    Po bokach tort ozdobić pozostawioną wcześniej masą z serka ricotta.
    Posypać na końcu tort pokruszonymi biszkoptami i kawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować