Torcik karnawałowy

  • wyświetlono: 180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

A może zamiast pączków i faworków na koniec karnawału przygotujecie taki torcik? jest lekki, a jaki piękny prawda? Serdecznie polecam!:)

20191005_083333
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt jasny:
2 jajka
50 g ksylitolu
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
2 jajka
50 g ksylitolu
40 g mąki pszennej
10 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa I:
280 g masy makowej z puszki
400 g sera na sernik z wiaderka
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ksylitolu
Skórka otarta z pomarańczy - opcjonalnie
3 łyżki gotowej galaretki w kolorze zielonym-opcjonalnie
Masa II:
1 puszka mleczka kokosowego
180 g jogurtu naturalnego
1 łyżka żelatyny
2 łyżki ksylitolu
1/2 małego owocu granatu
Dekoracja :
Kilka owoców miechunki peruwiańskiej z listkami
Kiwi
Garść winogrona

Tortownica 16-18 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik karnawałowy

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek.Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek i kakao Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Masa I:
    Żelatyne namoczyć w 2 lyzkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
    Do miski przełożyć masę makowa,dodać ser i ksylitol. Wymieszać. Połączyć z żelatyna aby nie było grudek.
  • 4. Masa II:
    Puszkę mleczka przez co najmniej 24 godziny trzymać w lodówce. Żelatyne namoczyć w 1 łyżce wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
    Do miski przełożyć zbita część masy kokosowej,dodać jogurt i ksylitol i ubić. Następnie cienką struźką dodawać żelatyne i wymieszać aby nie było grudek. Dodać ziarenka granatu. Wymieszać po raz ostatni.
  • 5. Wykonanie:
    Na paterze ułożyć jasny biszkopt. Nasączyć go woda z sokiem z cytryny. Wylać masę makowa - serowa. Wcisnąć kawałki pokrojonej galaretki.
    Przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć druga masę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie udekorować według własnego uznania i wstawić torcik na kolejne 5-6 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinysernikmleczko kokosowedla dziecimasa makowamój pomysłimprezado kawysylwesterkulinarny prezent

Komentarze

Podobne przepisy

Mini torcik czekoladowy

Dodane przez: danusia19671

Torcik czekoladowy

Pyszny czekoladowy torcik na każdą...

Torcik malinowy

Dodane przez: rena123

Torcik malinowy

Torcik biszkoptowy z kremem malinowym,...

image-0t7dghe

Dodane przez: paulette17

Czekoladowy torcik z owocami

Jest to przepyszny torcik, który...

Torcik marchewkowy

Dodane przez: Bożena1960

Torcik marchewkowy

Zazwyczaj piekę ciasto marchewkowe,...

Malinowy torcik

Dodane przez: iziona

Malinowy torcik

Sam wygląd mówi o tym torciku wszystko,...

Torcik orzechowy

Dodane przez: rena123

Torcik orzechowy

Prosty torcik orzechowy na każdą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE