A może zamiast pączków i faworków na koniec karnawału przygotujecie taki torcik? jest lekki, a jaki piękny prawda? Serdecznie polecam!:)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt jasny:
2 jajka
50 g ksylitolu
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
2 jajka
50 g ksylitolu
40 g mąki pszennej
10 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa I:
280 g masy makowej z puszki
400 g sera na sernik z wiaderka
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ksylitolu
Skórka otarta z pomarańczy - opcjonalnie
3 łyżki gotowej galaretki w kolorze zielonym-opcjonalnie
Masa II:
1 puszka mleczka kokosowego
180 g jogurtu naturalnego
1 łyżka żelatyny
2 łyżki ksylitolu
1/2 małego owocu granatu
Dekoracja :
Kilka owoców miechunki peruwiańskiej z listkami
Kiwi
Garść winogrona
Torcik karnawałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek.Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.Biszkopt ciemny:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek i kakao Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3.Masa I:
Żelatyne namoczyć w 2 lyzkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
Do miski przełożyć masę makowa,dodać ser i ksylitol. Wymieszać. Połączyć z żelatyna aby nie było grudek.
4.Masa II:
Puszkę mleczka przez co najmniej 24 godziny trzymać w lodówce. Żelatyne namoczyć w 1 łyżce wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
Do miski przełożyć zbita część masy kokosowej,dodać jogurt i ksylitol i ubić. Następnie cienką struźką dodawać żelatyne i wymieszać aby nie było grudek. Dodać ziarenka granatu. Wymieszać po raz ostatni.
5.Wykonanie:
Na paterze ułożyć jasny biszkopt. Nasączyć go woda z sokiem z cytryny. Wylać masę makowa - serowa. Wcisnąć kawałki pokrojonej galaretki.
Przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć druga masę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie udekorować według własnego uznania i wstawić torcik na kolejne 5-6 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze