Torcik karnawałowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

A może zamiast pączków i faworków na koniec karnawału przygotujecie taki torcik? jest lekki, a jaki piękny prawda? Serdecznie polecam!:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    2 jajka
    50 g ksylitolu
    40 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny:
    2 jajka
    50 g ksylitolu
    40 g mąki pszennej
    10 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa I:
    280 g masy makowej z puszki
    400 g sera na sernik z wiaderka
    1,5 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki ksylitolu
    Skórka otarta z pomarańczy - opcjonalnie
    3 łyżki gotowej galaretki w kolorze zielonym-opcjonalnie
    Masa II:
    1 puszka mleczka kokosowego
    180 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki ksylitolu
    1/2 małego owocu granatu
    Dekoracja :
    Kilka owoców miechunki peruwiańskiej z listkami
    Kiwi
    Garść winogrona

    Tortownica 16-18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Torcik karnawałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek.Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek i kakao Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Masa I:
    Żelatyne namoczyć w 2 lyzkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
    Do miski przełożyć masę makowa,dodać ser i ksylitol. Wymieszać. Połączyć z żelatyna aby nie było grudek.
  • 4. Masa II:
    Puszkę mleczka przez co najmniej 24 godziny trzymać w lodówce. Żelatyne namoczyć w 1 łyżce wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
    Do miski przełożyć zbita część masy kokosowej,dodać jogurt i ksylitol i ubić. Następnie cienką struźką dodawać żelatyne i wymieszać aby nie było grudek. Dodać ziarenka granatu. Wymieszać po raz ostatni.
  • 5. Wykonanie:
    Na paterze ułożyć jasny biszkopt. Nasączyć go woda z sokiem z cytryny. Wylać masę makowa - serowa. Wcisnąć kawałki pokrojonej galaretki.
    Przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć druga masę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie udekorować według własnego uznania i wstawić torcik na kolejne 5-6 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Ser biały Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować