Torcik karmelowo-kakaowy z ptasim mleczkiem i miodowo-karmelową polewą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik upiekłam dla moich najbliższych z okazji moich imienin.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na tort o średnicy 24 cm:

    blaty kakaowe proporcje na 4 blaty o średnicy 24 cm:
    ciasto:
    2 jajka
    250 ml mleka zagęszczonego, u mnie domowe
    100 g masła
    4 g proszku do pieczenia
    170 g mąki pszennej typ 405
    20 g kakao czarnego
    20 g kakao ciemnego
    30 g skrobi kukurydzianej

    blaty karmelowe proporcje na 4 blaty o średnicy 24 cm:
    ciasto:
    2 jajka
    200 g zagęszczonego mleka
    170 g mąki pszennej typ 405
    30 g skrobi kukurydzianej
    3 g proszku do pieczenia
    150 g roztopionego masła
    160 g ostudzonego karmelu (składniki na karmel: 50 g cukru, 100 ml mleka, 10 g masła, 3-4 łyżki zimnej wody)

    krem - ptasie mleczko:
    szklanka białek
    2 szklanki cukru
    150 ml wody
    szczypta soli
    płaska łyżeczka cream of tartar
    szklanka mleka
    100 g masła
    2 opakowania żelatyny w listkach (każde po 10 g) Dr Oetker
    4 ml aromatu śmietankowego

    polewa:
    100 g siekanych, blanszowanych migdałów
    4 łyżki miodu
    łyżka masła
    szczypta soli morskiej

    dekoracja:
    wiórki kokosowe
    dekoracja zimowa z białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik karmelowo-kakaowy z ptasim mleczkiem i miodowo-karmelową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotowanie arkuszy:
    Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy 24 cm.

    Ciasto kakaowe:
    W misce mieszamy mąkę, skrobię, kakao ciemnie i czarne oraz proszek do pieczenia.

    Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

    Rózgą rozbijamy jajka. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone.
    Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą.

    Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Papier kładziemy szkicem koła bezpośrednio na blachę do pieczenia, aby szkic nie miał kontaktu z ciastem.

    Na papierze rozsmarowujemy porcję ciasta na grubość 3-4 mm i kształtujemy koło o średnicy 24 cm.

    Każdy spód ciasta pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C. Ciasto sprawdzamy lekko dotykając palcem. Jeśli się nie przylepia do palca oznacza to że jest upieczone.

    Upieczone spody przycinamy za pomocą obręczy, aby otrzymać równej wielkości koła.
  • karmel 2. Ciasto karmelowe:

    Przygotowanie karmelu. Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie. Do cukru dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody. Gotujemy, do momentu uzyskania złoto-brązowego karmelu.

    W drugim rondelku podgrzewamy mleko.

    Do karmelu dodajemy ostrożnie masło. Mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorące mleko. Uwaga karmel będzie się pienił. Mieszamy, aż karmel połączy się z mlekiem. Studzimy.
  • ciasto 3. W misce mieszamy mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia.

    Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

    Rózgą rozbijamy jajka z karmelem. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone.
    Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą.

    Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Papier kładziemy szkicem koła bezpośrednio na blachę do pieczenia, aby szkic nie miał kontaktu z ciastem.

    Na papierze rozsmarowujemy porcję ciasta na grubość 3-4 mm i kształtujemy koło o średnicy 24 cm.

    Każdy spód ciasta pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C. Ciasto sprawdzamy lekko dotykając palcem. Jeśli się nie przylepia do palca oznacza to że jest upieczone.

    Upieczone spody przycinamy za pomocą obręczy, aby otrzymać równej wielkości koła.
  • syrop 4. Przygotowanie kremu:
    Z cukru i wody gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał.
  • piana 5. W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
  • żelatyna 6. W wodzie namaczamy listki żelatyny.
  • kulka 7. Syrop gotujemy do momentu, gdy kropla syropu wpuszczona do kubeczka z zimną wodą utworzy twardą kulkę.
  • mleko 8. Na drugim palniku podgrzewamy mleko z masłem i żelatyną oraz aromatem. Podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny.
  • piana 9. Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop.
  • mleko 10. Następnie dolewamy mleko z żelatyną, masłem i aromatem. Chwilę ubijamy. Masa po dodaniu mleka straci na objętości - tak ma być.
  • rant 11. Składanie tortu:
    Tort najlepiej składać w rancie wyłożonym folią do rantów.
    Na dno rantu wykładamy ciemny blat wylewamy na niego porcję kremu. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki, żeby masa trochę stężała. Następnie na masie układamy jasny blat i wylewamy porcję kremu. Ponownie odstawiamy, aż masa lekko stężeje. Postępujemy tak samo do wykończenia blatów. Wierzchniej warstwy nie polewamy kremem.

    Tort odstawiamy na minimum 3-4 godziny do zastygnięcia.
  • tort 12. Gdy tort już zastygł, zdejmujemy rant i folię.
  • tort 13. Wykonani polewy:
    Na suchej patelni prażymy migdały z dodatkiem soli. Gdy migdały lekko się zarumienią dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Dodajemy masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Gorącą polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta
  • tort 14. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • dekoracja 15. Z rozpuszczonej białej czekolady możemy wykonać dowolną dekorację tortu np. zimowy krajobraz leśny.
  • tort 16. Tort wygląda bardzo elegancko i wbrew pozorom jest łatwy do wykonania. W porównaniu do innych tortów przygotowuje się go szybko.

Porady

Ciasto na blaty wbrew temu co może się wydawać jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych sprzętów kuchennych. Tak na prawdę wystarczy miska, trzepaczka i szpachelka do rozprowadzenia ciasta. Same blaty piecze się dosyć szybko. Mnie pieczenie blatów razem z ich rozsmarowaniem i przycięciem po upieczeniu zajęło około 45-50 minut, czyli tyle samo co upieczenie jednego biszkoptu. Takie blaty można zarówno od razu wykorzystać do złożenia tortu lub przechować kilka dni szczelnie owinięte folią spożywczą. Blaty można przekładać dowolną masą, kremem lub dżemem. Składniki do wykonania zarówno ciasta karmelowego jaki i kakaowego powinny być w temperaturze pokojowej. Do wykonania blatów użyłam domowego mleka zagęszczonego. Przepis na mleko skondensowane: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-18% na zakupy za min. 199 zł
-18% na zakupy za min. 199 zł
Oferta dostępna na sephora.pl... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
+
-18% na zakupy za min. 199 zł
Online

Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
Promocja do -20%
Promocja do -20%
Rabat na wszystkie produkty Ph... więcej»
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
+
Promocja do -20%
Online

Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.



Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować