TORCIK "JUBILEUSZOWY"

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Torcik w kształcie książki upiekłam na 50 rocznicę ślubu dla moich najukochańszych dziadków.Byli bardzo wzruszeni tą niespodzianką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY :(składniki na 1 biszkopta)

    8 jajek
    8 łyżek zmielonych orzechów
    6 łyżek bułki tartej
    8 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia

    MASA ORZECHOWA:

    2 szklanki orzechów włoskich zmielonych
    1i 1/2 szklanki mleka
    2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny
    35 dkg cukru pudru

    PONCZ:

    400 ml wody
    3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 cukry waniliowe
    3 łyżki stołowe spirytusu

    DODATKOWO:

    1 litr śmietany do tortów DECOR UP
    !1/2 buteleczki aromatu rumowego
    czerwone różyczki
    opłatek jadalny z nadrukiem
    25 dkg marcepanu
    złote koraliki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik "jubileuszowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Forma w kształcie książki 1. Z podanych składników upiec 1 biszkopt w formie książki.
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy orzechy i bułkę tartą. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.
  • Forma prostokątna 25/40 2. Drugi biszkopt pieczemy w ten sam sposób tylko w zwykłej prostokątnej formie o wymiarach 25/40 cm. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 równe części.
  • 3. Masa:
    Orzechy sparzyć mlekiem i wystudzić, masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodawać łyżką orzechy i spirytus.
  • Torcik Jubileuszowy 4. Na opłatku drukujemy uprzednio przygotowany projekt w drukarce z jadalnym tuszem.
    Różyczki i listki kupujemy bądź wykonujemy własnoręcznie z lukru plastycznego.
  • 5. Biszkopty nasączamy ponczem, każdy placek smarujemy masą, na wierzch jako ostatni biszkopt kładziemy biszkopt w kształcie książki i jego również smarujemy masą, na górę kładziemy rozwałkowany marcepan, kładziemy na nim opłatek ze zdjęciem i.
  • Torcik Jubileuszowy 6. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem aromatu rumowego, i dekorujemy za pomocą szprycy cały tort, zdobimy złotymi koralikami.
  • Torcik Jubileuszowy 7. Na końcu układamy ozdoby z różyczek i listków

Porady

Jeśli ktoś nie ma możliwości samodzielnego zrobienia wydruku na opłatku jadalnym, to bez problemu można taki opłatek zamówić w cukierni lub w sklepie internetowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować