Torcik jogurtowy z czekoladą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Torcik jogurtowy z czekoladą i truskawkami wyszedł idealny, do tego rewelacyjny w smaku- Mikołaj się ucieszy.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - jogurt grecki: 800 mililitrów
    - biała czekolada: 200 gramów
    - żelatyna-fix deserowa: 2 sztuki
    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
    - truskawki mrożone: 400 gramów
    - polewa deserowa i mleczna: 2 sztuki
    - różowy cukier: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik jogurtowy z czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożone truskawki zmiksować.. 1 galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, ostudzić i wymieszać z musem truskawkowym. 2 opakowania żelatyny przygotować wg opisie na opakowaniu i zmiksować wraz z jogurtem greckim
    Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, ułożyć na garnuszku z wrzącą wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej, czekolada musi być płynna. Kilka truskawek zamoczyć w białej czekoladzie i zostawić do dekoracji. Gdy czekolada lekko przestygnie wlać ją do masy jogurtowej i wymieszać całość, aż uzyskamy aksamitną masę. Przełożyć masę do silikonowej tortownicy.
    Zgęstniały mus truskawkowy nabierać łyżką stołową i „topić” w musie jogurtowo-czekoladowym. Resztę musu wyłożyć na wierzch i wyrównać powierzchnię, wstawiać do lodówki (ja wstawiłam na cała noc).
    Rozpuścić dwie polewy: deserową i mleczną, za ich pomocą zrobić dekorację na powierzchni torcika, na środku ułożyć truskawki w białej czekoladzie.
    Posypać różowym cukrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować