Torcik jogurtowy na biszkopcie z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Lekki, mało słodki torcik na biszkoptowym spodzie, z masą jogurtową z truskawkami, warstwą galaretki truskawkowej i kremem mascarpone na wierzchu. Łatwy w przygotowaniu, a bardzo efektowny. Zrobiłam go z okazji urodzin mojej synowej, bardzo jej się podobał i bardzo smakował wszystkim gościom.

portret
  • 12 porcje
  • 75min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
2 jajka
40 g cukru (2 łyżki)
45 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
15 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
szczypta soli
warstwa jogurtowa:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
250 g jogurtu typu greckiego
1 op. galaretki truskawkowej
1 płaska łyżka żelatyny
250 g odszypułkowanych truskawek
krem śmietankowy z mascarpone:
150 g sera mascarpone
200 g śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
1 op. galaretki truskawkowej
dekoracja:
truskawki
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik jogurtowy na biszkopcie z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

  • 1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.
  • 2. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy ciasto i nasączamy je kilkoma łyżkami przegotowanej wody.
  • 3. 1 op. galaretki i łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy.
    Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na nieduże kawałki.
    Ostudzoną galaretkę łączymy z jogurtem i chwilę ubijamy. Dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy i przekładamy masę na ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
  • 4. Drugie opakowanie galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę jogurtową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • 5. Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Część kremu przekładamy do woreczka foliowego, pozostały wykładamy na galaretkę i rozprowadzamy równą warstwą. Zdejmujemy obręcz i ostrożnie usuwamy papier.
  • 6. W woreczku foliowym odcinamy rożek i przez powstały otworek wyciskamy esy-floresy na powierzchni ciasta. Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami mięty.

Porady

Masa jogurtowa jest mało słodka, jeśli lubicie słodkie desery, można dodać cukru wedle uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkiurodzinyDesergalaretka truskawkowapodwieczorekimprezakrem śmietankowyciasto do kawykrem jogurtowyimieninykrem mascarponeciasto do herbatyslodki poczestunekspód biszkoptowykrem śmietankowy z mascarponebiszkopt bez proszku

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszne ciasto na biszkopcie

Dodane przez: zzewa

ciasto na biszkopcie z galaretką

Bardzo smaczne ciasto dosłownie...

Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

Tworząc ten torcik wzorowała się...

ciasto marchewkowe z truskawkami

Dodane przez: Futka

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i...

Przepis na smaczne, delikatne i...

Torcik z czekoladowym budyniem i kremem mascarpone

Dodane przez: rena123

Torcik z czekoladowym budyniem i kremem mascarpone

Torcik na biszkopcie (bez proszku...

Tarta jaglana  z kremem mascarpone i galaretką malinową

Dodane przez: zielony liść

Tarta jaglana z kremem mascarpone i galaretką...

Od pewnego czasu staram się często...

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE