Torcik jogurtowy egzotyczny raj

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Lekki jogurtowiec z egzotycznymi owocami pyszny,orzeźwiający można go przygotować o każdej porze roku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Tortownica z kominkiem 25
    na warstwę brzoskwiniową
    600 g jogurtu brzoskwiniowego (u mnie Fruvita)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 łyżka żelatyny
    na warstwę bananową
    600 g jogurtu bananowego
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżka żelatyny
    na warstwę kiwi
    400 g jogurtu o smaku kiwi
    2 galaretki o smaku kiwi
    1 łyżeczka żelatyny
    dodatkowo
    kiwi zielone
    kiwi żółte
    brzoskwinia
    banan
    winogrona zielone
    ciasteczka maślane paluszki

Torcik jogurtowy egzotyczny raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę lekko posmarować olejem i na jej dnie ułożyć na przemiennie winogrona oraz pokrojoną w plastry brzoskwinię,natomiast wokoło ułożyć także naprzemiennie plasterki zielonej i żółtej kiwi,wokoło kominka poukładać ciasteczka.
    Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 200 ml gorącej wody,żelatynę w 1/3 szklanki wody,odstawić do przestudzenia.
    Następnie zmiksować z jogurtem,masę włożyć do lodówki,gdy zgęstnieje wyłożyć ją na owoce i wyrównać,wstawić ponownie do lodówki do stężenia.
  • 2. Z warstwą bananową postępujemy tak samo jak z warstwą brzoskwiniową.
  • 3. Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 200 ml gorącej wody,żelatynę w dwóch łyżkach gorącej wody,odstawić do przestudzenia,po czym zmiksować z jogurtem.Masę włożyć do lodówki by zgęstniała,następnie wyłożyć na warstwę bananową,wyrównać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
    Po wyjęciu z foremki udekorować plasterkami banana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy