Torcik jogurtowo-śmietanowy mocno cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu torcik śmietanowo jogurtowy z galaretką cytrynową. Moje córeczki bardzo lubią takie torciki dlatego robię je dość często. Idealny również do kawy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (małą tortownica ok. 18 cm)
    biszkopt:
    2 jajka,
    2 łyżki ksylitolu fińskiego (może być cukier),
    2 łyżki czubate mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    2-3 krople aromatu cytrynowego,
    żółte kryształki oraz wierzch:
    1 galaretka cytrynowa,
    350 ml gorącej wody,
    masa:
    200 ml śmietany 30 %,
    200 ml gęstego jogurtu,
    galaretka cytrynowa,
    łyżeczka soku z cytryny,
    1 łyżeczka żelatyny,
    100 ml gorącej wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik jogurtowo-śmietanowy mocno cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy galaretkę do zrobienia kryształków oraz na wierzch. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i zostawiamy aby całkowicie stężała na kilka godzin. Najlepiej przygotować sobie ją dzień wcześniej. Połowę galaretki kroimy w kostkę będzie potrzebna do środka tortu. Drugą połowę delikatnie rozdrabniamy np. widelcem lub tez drobno kroimy, ta będzie potrzebna na wierz.
    biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa śmietanowo jogurtowa:
    Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Gdy galaretka przestygnie zmiksować dokładnie z jogurtem.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy strumyczkiem przygotowany jogurt oraz sok z cytryny cały czas ubijając aby masy się połączyły. Następnie do środka dajemy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Gdy masa jest zbyt lejąca odstawiamy ją na kilka minut aby lekko stężała i nie namoczyła biszkopta. Tortownicę możemy wyłożyć folią aluminiową. Gotową masę wylewamy na biszkopt, na wierz dajemy resztę galaretki i odstawiamy na kilka godzin aby masa całkowicie stężała. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować