Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu torcik śmietanowo jogurtowy z galaretką cytrynową. Moje córeczki bardzo lubią takie torciki dlatego robię je dość często. Idealny również do kawy.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki: (małą tortownica ok. 18 cm)
biszkopt:
2 jajka,
2 łyżki ksylitolu fińskiego (może być cukier),
2 łyżki czubate mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2-3 krople aromatu cytrynowego,
żółte kryształki oraz wierzch:
1 galaretka cytrynowa,
350 ml gorącej wody,
masa:
200 ml śmietany 30 %,
200 ml gęstego jogurtu,
galaretka cytrynowa,
łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka żelatyny,
100 ml gorącej wody,
Torcik jogurtowo-śmietanowy mocno cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy galaretkę do zrobienia kryształków oraz na wierzch. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i zostawiamy aby całkowicie stężała na kilka godzin. Najlepiej przygotować sobie ją dzień wcześniej. Połowę galaretki kroimy w kostkę będzie potrzebna do środka tortu. Drugą połowę delikatnie rozdrabniamy np. widelcem lub tez drobno kroimy, ta będzie potrzebna na wierz.
biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
masa śmietanowo jogurtowa:
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Gdy galaretka przestygnie zmiksować dokładnie z jogurtem.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy strumyczkiem przygotowany jogurt oraz sok z cytryny cały czas ubijając aby masy się połączyły. Następnie do środka dajemy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Gdy masa jest zbyt lejąca odstawiamy ją na kilka minut aby lekko stężała i nie namoczyła biszkopta. Tortownicę możemy wyłożyć folią aluminiową. Gotową masę wylewamy na biszkopt, na wierz dajemy resztę galaretki i odstawiamy na kilka godzin aby masa całkowicie stężała. Smacznego!
Komentarze