Torcik jogurtowo - owocowy z ajerkoniakiem

  • wyświetlono: 270 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lekki torcik z pianką jogurtową, borówkami i malinami z dodatkiem ajerkoniaku.

portret

Składniki

biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

poncz:
1 łyżka ajerkoniaku
4 łyżki przegotowanej wody

pianka jagodowa:
250 g jogurtu naturalnego
4 łyżki soku jagodowego lub przecieru z jagód
1 czubata łyżka ksylitolu lub cukru
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody
120 g borówek amerykańskich

pianka malinowa:
250 g jogurtu naturalnego
4 łyżki soku malinowego lub przecieru z malin
1 czubata łyżka ksylitolu lub cukru
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody
120 g malin

pianka ajerkoniakowa:
150 g jogurtu naturalnego
100 g ajerkoniaku
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody

do dekoracji:
kilkanaście malin
garść borówek amerykańskich
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik jogurtowo - owocowy z ajerkoniakiem

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na paterę. Zapinamy obręcz, którą smarujemy wewnątrz cienką warstwą oleju. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z ajerkoniakiem.
  • 3. Przygotowujemy piankę jagodową: do jogurtu dodajemy sok lub przecier jagodowy i ksylitol, mieszamy. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, a kiedy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, wlewamy do pozostałego jogurtu. Lekko ubijamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i przekładamy na biszkopt. Nie trzeba wyrównywać powierzchni. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Piankę malinową przygotowujemy tak samo, jak jagodową. Gotową piankę wykładamy na warstwę jagodową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Przygotowujemy piankę ajerkoniakową: jogurt mieszamy z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Lekko ubijamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Piankę wykładamy na warstwę malinową, lekko wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ostrożnie zdejmujemy obręcz. Przed podaniem dekorujemy torcik listkami mięty.

Porady

Jeżeli torcik będą jadły dzieci, biszkopt nasączamy 5 łyżkami lekko osłodzonej wody, a jasną piankę jogurtową robimy z 250 g jogurtu naturalnego z dodatkiem 1-2 łyżek ksylitolu lub cukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiurodzinyjogurt naturalnyMalinytorcikprzyjęcieAJERKONIAKborówki amerykańskieimieninyksylitolpianka jogurtowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-16l51h5

Dodane przez: izaa_a

letni torcik z owocowym kremem

lekki torcik na letnie popołudnia

Torcik podwójnie jogurtowy z malinami

Dodane przez: amaranthrose

Torcik podwójnie jogurtowy z malinami

Najlepsze i zupełnie bezproblemowe...

Jogurtowy torcik z morelami

Dodane przez: Ania_L

Jogurtowy torcik z morelami

Lekki jogurtowiec na zimno ze słodkimi...

image-278l7xd

Dodane przez: beniawojt

Torcik Owocowe Lato z jagodami i malinami

Torcik przygotowałam dla gości...

Babka łaciata  z ajerkoniakiem

Dodane przez: ilka

Babka łaciata z ajerkoniakiem

Pyszna babeczka z dodatkiem ajerkoniaku.

torcik owocowy

Dodane przez: lusi85

Owocowy Torcik

Pyszny kremowy i owocowy torcik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE