Torcik jogurtowo-galaretkowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. ok 22-24 cm wyłożyć ciasteczkami, wyrównać i uklepać. Odstawić do lodówki.
2.Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową.
3.Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym torciku i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Torcik odstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze