Torcik jogurtowo-galaretkowy z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Pyszny, orzeźwiający i nie za słodki, w sam raz na upały.

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników
    100g roztopionego masła

    400g jogurtu naturalnego
    2 galaretki wiśniowe
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 galaretki cytrynowe
    3-4 brzoskwinie

Torcik jogurtowo-galaretkowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. ok 22-24 cm wyłożyć ciasteczkami, wyrównać i uklepać. Odstawić do lodówki.
  • 2. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową.
  • 3. Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym torciku i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Torcik odstawić do lodówki na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy