TORCIK JOGURTOWE SZALEŃSTWO Z TRUSKAWKAMI

5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych owoców: truskawek i borówek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel czerwonego barwnika

    Masa jogurtowo – truskawkowa:

    450g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma
    240g sera białego
    500g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    3 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki mleka

    Mus truskawkowy:

    250g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    3/4 szklanki wody

    Dodatkowo:
    około 20 sztuk truskawek
    50g borówki amerykańskiej
    150ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01ufhfn 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier,żółtka dalej ubijając dodać mąkę pszenną
    i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u mnie kwiatka 23cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.
  • image-0rdg4g8 2. Masa jogurtowo – truskawkowa
    Truskawki zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę
    z truskawkami. Dokładnie wymieszać i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.
  • image-0w4gkul 3. Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi na pół, wlać masę jogurtowo – truskawkową. Przykryć
    2 blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • 4. Mus truskawkowy
    Truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony biszkopt z masą
    jogurtowo – truskawkową.
  • image-08vn0nt 5. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem.
  • image-25eonwv 6. Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami amerykańskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Truskawki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować