Torcik jogurowy a'la sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekki i delikatny jak pianka, znika w mgnieniu oka.
Na pierwszy rzut oka wygląda i smakuje jak tradycyjny sernik robiony z
twarogu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (tortownica ok. 17-18 cm)
    spód:
    100g herbatników kakaowych,
    ok. 50g oleju kokosowego,
    Masa jogurtowa:
    1 duży jogurty greckie ( 400g),
    1 budyń truskawkowy z cukrem ( 60g),
    3 jajka,
    1 łyżka cukru,
    szczypta soli,
    oraz :
    3-4 truskawki,
    galaretka truskawkowa,
    ok 350 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik jogurowy a'la sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    Masa jogurtowa:
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z jogurtem, cukrem i proszkiem budyniowym.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy szpatułką z masą jogurtową.
    Masę wylewamy na spód i pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Zostawiamy ok 30 min w piekarniku, następnie otwieramy piekarnik i studzimy.
    Gdy wystygnie wierzch ciasta ścinamy, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować to swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować