Torcik jabłkowy z bezami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niezapomniana chwila z odrobiną słodkości na kruchym cieście. Smakuje wszystkim nawet tym, którym szarlotki nie przypadły do gustu

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150g masła
    150g cukru
    1 jajo
    250 g mąki pszennej
    1/2 proszku do pieczenia (2 łyżeczki)

    Nadzienie:
    750ml soku jabłkowego
    2 paczki budyniu waniliowego
    5-6 dużych jabłek
    200ml śmietany kremówki
    cynamon
    bezy

Torcik jabłkowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować wszystkie składniki na ciasto i zagnieść je aż do uformowania jednolitej kuli. ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 26 cm tak by zachodziło na boki. Jabłka umyć i pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń na soku jabłkowym: odlać 1 szklankę soku i w niej rozpuścić dwie torebki budyniu. Resztę soku podgrzać do wrzenia, na gotujący sok wlać rozpuszczony budyń i chwilę pogotować, cały czas mieszając. Przygotowanym budyniem zalać jabłka. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika uprzednio nagrzanego do temp. 180 st. Piec przez 45-60 min. Ubić śmietanę z odrobiną cukru i wylać na ostudzone ciasto. Udekorować pokruszonymi bezami i posypać cynamonem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy