TORCIK JABŁKOWY Z BEZĄ

  • wyświetlono: 742 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Uwielbiamy ciasta z jabłkami. To ma dużą warstwę musu i chrupiącą bezę. Wierzch udekorowany został sosem karmelowym. Polecam!

Bolkaa

Składniki

CIASTO:
- 40 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
MUS:
- słoik musu jabłkowego własnej roboty, ewentualnie kupnego
- 2 łyżeczki żelatyny (w zależności od konsystencji musu) rozpuszczonej w 3-4 łyżkach gorącej wody
BEZA:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
SOS KARMELOWY:
- 50 g cukru
- ok. 25 g śmietanki kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

TORCIK JABŁKOWY Z BEZĄ

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Obie mąki łączymy z proszkiem i przesiewamy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
  • 2. Robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Miksujemy do momentu, gdy grudki cukru nie będą wyczuwalne, a masa będzie sztywna i błyszcząca.
    Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg wielkości 25 cm, wypełniamy go ubitymi białkami (pamiętając, żeby zrobić troszkę mniejszy okrąg, aby bez problemu beza zmieściła nam się do tortownicy). Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110-120 stopni przez ok. 1,5 h.
  • 3. Mus z jabłek przekładamy do miski i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Schładzamy chwilkę w lodówce. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy na nią gotową bezę- mus nie może być całkowicie stężały, gdyż beza nie przyklei się odpowiednio do niego. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia musu.
  • 4. Na rozgrzaną, małą patelnię wsypujemy cukier. Czekamy aż zacznie się topić i nabierze brązowego koloru. Dodajemy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję (początkowo składniki nie będą chciały się połączyć). Zdobimy wierzch ciasta.
    Smacznego!
PP_02-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbiszkoptbezaciasto z jabłkamiciasto jabłkowejabłecznik z beząszarlotka z bezą

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik jabłkowy

Dodane przez: peggi

Torcik jabłkowy

Pyszny jabłkowy deser nie tylko...

torcik jabłkowo-miętowy

Dodane przez: klementynka

torcik jabłkowo-miętowy

.Jeśli lubicie orzeźwiające smaki,...

Jabłkowo- śliwkowy torcik

Dodane przez: Jaga85

Jabłkowo- śliwkowy torcik

Torcik łączy w sobie zarówno jesienne...

Torcik jabłkowy bez pieczenia

Dodane przez: Krystyna63

Torcik jabłkowy bez pieczenia

Torcik jest bardzo prosty do zrobienia....

Mini torcik serowo- jabłkowy

Dodane przez: rzelkazag

Mini torcik serowo-jabłkowy

Mini torciki powstały w ramach...

Torcik cynamonowo - jabłkowy

Dodane przez: rena123

Torcik cynamonowo - jabłkowy

Cynamonowy biszkopt, jabłkowa galaretka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE