Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową

0 (0 ocen)

jest to moje pierwsze podejście do masy cukrowej

Składniki:



  • Masa cukrowa biała + żółta, różowa, zielona
    Biszkopt :
    3 jajka ( M )
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    16 g cukru waniliowego
    1/3 szk cukru białego
    Dodatkowo :
    500 ml dżemu jabłkowego z rodzynkami i migdałami ( może być inny )
    4 łyżki dżemu wiśniowego
    1/2 szk czarnej herbaty

    Masa cukrowa :
    350 g cukru pudru
    35 ml wody
    2 łyżeczki żelatyny
    50 g glukozy
    barwniki spożywcze

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Całe jajka wbić do miski, wsypać oba cukry i miksować aż masa będzie biała. Potem przesiać do masy jajecznej obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Biszkopt piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach i zimny przekroić na 3 krążki.
  • 2. Przełożenie : Krążki biszkoptowe nasączyć herbatą i położyć pierwszy na paterze lub talerzu. Połowę dżemu rozsmarować na cieście, przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć. Przykryć trzecim plackiem i posmarować biszkopt wymieszanym z dwoma łyżkami wody dżemem wiśniowym co pozwoli masie trzymać się przy cieście.
  • 3. Dekoracja : Białą masę rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem lub smarując podłoże olejem. Potem płat masy nałożyć na ciasto dolepiając boki a nadmiar masy odciąć i zabarwić np. na żółto. Z masy wałkować cienkie podłużne paski i zwijając je lekko spiralnie obłożyć dookoła dół tortu a potem zrobić nacięcia nożem lub innym przedmiotem.
  • 4. Masę zieloną wałkować, nożem wycinać listki i robić nerwy i układać na torcie, mniejsze listki obłożyć dookoła tortu na dole, Z masy różowej i żółtej robić różyczki wałkując masy na placki, wycinając np. kieliszkiem po 4 kółeczka, ich brzegi nakładać jeden na drugi, zwinąć w ruloniki i przekroić nożem na pół. Potem w każdym kwiatku rozłożyć płatki i układać na dekoracji z listków na torcie. Gotowy tort wstawić przed krojeniem do lodówki.

  • Masa cukrowa 5. Masa cukrowa :
    Do metalowej miski należy wlać wodę i wsypać żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje postawić miskę z żelatyną na garnku z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Dodać glukozę i mieszać aż masa zrobi się gładka, ale nie wolno zagotować. Potem zdjąć miskę z ognia i stopniowo wsypywać cukier puder i mieszać. Gdy zrobi się dość gęste wyłożyć masę na stolnicę lub blat i podsypując cukier wrabiać go do masy do momentu aż masa będzie plastyczna i nie będzie się lepiła do rąk. Masę można podzielić na części i dodając dowolne barwniki zabarwić ją a potem włożyć do woreczka i szczelnie zawinąć. Potem przystąpić do dekorowania naszego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować