Torcik herbaciany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To ciasto jest dla łasuchów – przepyszne, lekkie, puszyste, a także proste i szybkie w przygotowaniu. Nawet początkujący nie będą mieli z nim większych problemów.

Składniki:

  • ● 7 jajek
    ● 2 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 300 ml sztucznego lub naturalnego miodu
    ● kieliszek esencji herbacianej
    ● 1 łyżeczka sody
    ● 1 łyżka kakao
    ● 1 szkl. wody
    ● op. cukru waniliowego
    ● szczypta kwasku cytrynowego

Torcik herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem,
    żółtka z miodem. Do żółtek wlewamy esencję herbacianą,
    wsypujemy mąkę, sodę i kakao.
    Dodajemy pianę z białek
    i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto pieczemy 25 minut
    w 180 °C. Studzimy, przekrawamy
    na 3 placki, nasączamy
    wodą wymieszaną z cukrem
    waniliowym i kwaskiem i przekładamy
    dowolnym kremem.

Porady

Ciasto możemy przełożyć masą budyniową, bitą śmietaną lub kremem czekoladowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Komentarze

Podobne przepisy