Torcik grysikowy z truskawkami ( na mniejsza tortownicę ok. 25x25)

0 (0 ocen)

Szybki i prosty w wykonaniu

Składniki:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów • margaryna Kasia 250 g • 0,5 l mleka • szklanka kaszy mannej • 2/3 szklanki cukru • opakowanie cukru waniliowego • 0,5 kg truskawek • galaretka truskawkowa

Torcik grysikowy z truskawkami ( na mniejsza tortownicę ok. 25x25) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Galaretkę przygotować wg przepisu , ale w mniejszej ilości wody. Do rondelka wlać mleko, włożyć margarynę, wsypać cukier z cukrem waniliowym i na małym ogniu roztopić do całkowitego połączenia się składników. Doprowadzić do wrzenia, a potem wsypać małymi porcjami kaszę manną , cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Pół gorącej masy wyłożyć na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów. Po ostudzeniu udekorować truskawkami i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy