Tradycyjne galaretki drobiowe podane w formie tortu nie tylko ładnie się prezentuje ale i tak samo smakuje. Z pewnością wszystkich zachwycimy tak podanymi galaretkami.
1 godz. 40 min
Składniki:
-3 udka z kurczaka
-2 marchewki
-po 4 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
-4 jajka ugotowane na twardo
-1/2 pęczku posiekanej zielonej pietruszki
-6 łyżeczek żelatyny
-ok.1 litr wywaru
-sól,pieprz
Torcik galaretkowo-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy i oczyszczamy. Mięso zalewamy ok.1,5 l wody dodajemy marchewkę oraz przyprawy i gotujemy.
Udka studzimy i obieramy z mięsa, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki,jajka na ćwiartki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze,studzimy, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2.Tortownicę oprószamy pieprzem, układamy ćwiartki jajek,groszek,kukurydzę ,marchewkę oraz mięso i natkę pietruszki, całość zalewamy tężejącym bulionem. Odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze