Torcik Gabrysia

  • wyświetlono: 623 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten tort wykonałam na 3 urodziny synka, był bardzo smaczny

  • 120min

Składniki

biszkopt jasny
6 jaj
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny
6 jaj
1,5 szklanki cukru
2 szklanki maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao

Masa jasna
2 margaryny
3/4 szklanki cukru
galaretka cytrynowa
aromat cytrynowy

Nasączenie do tortu:
sok z pomarańczy
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
zaparzona mocna herbata

Gotowa masa ciemna do tortów, świeczki do tortu, listki czekoladowe, literki z czekolady, biała polewa czekoladowa, dżem wiśniowy

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik Gabrysia

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka. Ubijamy mikserem do białości. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
    W ten sam sposób wykonujemy biszkopt ciemny. Dodajemy tylko na sam koniec 3 łyżki kakao.
    Wykonanie masy:
    2 margaryny miksujemy z cukrem do momentu powstania jednolitej masy. Rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (1/2 szklanki) cytrynową galaretkę. Po schłodzeniu dodajemy galaretkę stopniowo do masy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy. Masę schładzamy w lodówce.
    W podobny sposób możemy przygotować ciemną masę do tortu. Należy dodać tylko kakao. Ja użyłam masy gotowej do tortu.

    Wykonanie tortu: Każdy biszkopt rozcinamy na 3 krążki. Najpierw układamy jasny placek, smarujemy ciemnym kremem, później ciemny placek jasnym kremem, po środku warstwa z dżemem, następnie jasny placek smarujemy ciemnym kremem, później ciemny placek polewamy biała polewą czekoladową. Brzegi toru smarujemy biała masą. Wierzch tortu dekorujemy listkami z czekolady, literkami czekoladowymi, ustawiamy świeczki.

Porady

Nasączanie do tortu musi być przygotowane wcześniej aby było chłodne. Gdy nasączymy ciasto ciepłym lub gorącym biszkopt może nam się rozpaść. Masy najlepiej schłodzić w lodówce. Tort po wykonaniu też najlepiej schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorty

Komentarze

Podobne przepisy

torcik bambo

Dodane przez: daria21

Torcik bambo

Torcik zrobiłam specjalnie dla...

Torcik makowy

Dodane przez: Anna C

Torcik makowy

Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku,...

Torcik Jubileuszowy

Dodane przez: anaid123

TORCIK "JUBILEUSZOWY"

Torcik w kształcie książki upiekłam...

image-1iloptb

Dodane przez: izaa_a

torcik Ambasador

pyszny kremowy torcik z galaretką...

torcik orzechowy

Dodane przez: elka72

Torcik orzechowy

Świąteczny torcik orzechowy

image-251bh7f

Dodane przez: JulkaTomeczek

Torcik malinowy

Szybki torcik serowo- malinowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE