Torcik Gabrysia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort wykonałam na 3 urodziny synka, był bardzo smaczny

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt jasny
    6 jaj
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny
    6 jaj
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki maki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego kakao

    Masa jasna
    2 margaryny
    3/4 szklanki cukru
    galaretka cytrynowa
    aromat cytrynowy

    Nasączenie do tortu:
    sok z pomarańczy
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    zaparzona mocna herbata

    Gotowa masa ciemna do tortów, świeczki do tortu, listki czekoladowe, literki z czekolady, biała polewa czekoladowa, dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik gabrysia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka. Ubijamy mikserem do białości. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
    W ten sam sposób wykonujemy biszkopt ciemny. Dodajemy tylko na sam koniec 3 łyżki kakao.
    Wykonanie masy:
    2 margaryny miksujemy z cukrem do momentu powstania jednolitej masy. Rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (1/2 szklanki) cytrynową galaretkę. Po schłodzeniu dodajemy galaretkę stopniowo do masy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy. Masę schładzamy w lodówce.
    W podobny sposób możemy przygotować ciemną masę do tortu. Należy dodać tylko kakao. Ja użyłam masy gotowej do tortu.

    Wykonanie tortu: Każdy biszkopt rozcinamy na 3 krążki. Najpierw układamy jasny placek, smarujemy ciemnym kremem, później ciemny placek jasnym kremem, po środku warstwa z dżemem, następnie jasny placek smarujemy ciemnym kremem, później ciemny placek polewamy biała polewą czekoladową. Brzegi toru smarujemy biała masą. Wierzch tortu dekorujemy listkami z czekolady, literkami czekoladowymi, ustawiamy świeczki.

Porady

Nasączanie do tortu musi być przygotowane wcześniej aby było chłodne. Gdy nasączymy ciasto ciepłym lub gorącym biszkopt może nam się rozpaść. Masy najlepiej schłodzić w lodówce. Tort po wykonaniu też najlepiej schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować