Torcik drobiowy

  • wyświetlono: 1800 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Po przekrojeniu wygląda jak tort na słodko, warstwy ładnie wyglądają a smaki świetnie się ze sobą komponują. Idealna propozycja na rodzinny obiad gdyż tort jest bardzo podzielny.

martula85
  • 100min

Składniki

-3 podwójne filety z kurczaka
-2 udka z kurczaka

Farsz:
-50 dag batatów
-35 dag mrożonego szpinaku
-15 dag sera fety
- ząbki czosnku
-1 papryka
-1 cebula
-20 dag pieczarek
-masło

sól,pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

Złota glazura:
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik drobiowy

  • 1. Filety z kurczaka nacinamy w poprzek ale nie rozcinamy, rozkładamy na płat.
    Z udek kurczaka usuwamy kości. Mięso nacieramy solą, pieprzem,papryką ostrą, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kurczaka i
    odstawiamy do lodówki na cała noc.
  • 2. Bataty gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
    Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,
    podsmażamy, następnie szpinak i doprawiamy solą oraz pieprzem, dusimy 5 minut.
    Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebule w piórka. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, rumienimy cebulę, dodajemy
    pieczarki , dusimy ok.5 minut i wsypujemy paprykę i dusimy kolejne 5 minut.
    Składniki na glazurę mieszamy.
  • 3. Tortownicę śr.18 cm smarujemy masłem układamy płat fileta farsz pieczarkowy,filet,farsz z batatów,filet ,farsz szpinakowy i udka z kurczaka.
    Wierzch smarujemy glazurą i wkładamy tort do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiobiad rodzinnymoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatawarzywapaprykacebulafilet z kurczakaszpinakfetaudka z kurczakamięso z kurczakamięso drobiowebatatyobiad świątecznymięso z farszemprzepis miesiąca_1000glazura miodowaglazura do mięsamięso z farszem warzywnym

Komentarze

Podobne przepisy

Drobiowy Kebab z Piekarnika.

Dodane przez: Słodko Słodka

Drobiowy Kebab z Piekarnika

Tym razem propozycja na obiad,chodził...

Drobiowy strogonow

Dodane przez: RedakcjaPP

Drobiowy strogonow

Mięso z rosołu nie wszyscy lubią,...

Keks drobiowy

Dodane przez: Świeca Urszula

Keks drobiowy

Przepis otrzymałam od bratowej.

Gulasz drobiowy

Dodane przez: karinzgr

Gulasz drobiowy

Delikatny w smaku i konsystencji

gulasz

Dodane przez: Anitka0804

Gulasz drobiowy

Pyszny i aksamitny gulasz z fileta...

image-1hj3y91

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gulasz drobiowy z warzywami

Zasmakuje każdemu miłośnikowi gulaszów....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE