Torcik „Dary jesieni”

0 (0 ocen)

Pyszny, aromatyczny, lekko wilgotny i bardzo prosty w przygotowaniu torcik.Rewelacyjny do porannej kawy, ale nie tylko.Fajny pomysł na wykorzystanie marchewki, dyni, jabłek i orzechów czyli tego co jesienią jest pod dostatkiem.Oczywiście torcik można przygotować o każdej porze roku i smakuje super.

Składniki:

  • Składniki: (u mnie tortownica 24 cm)
    ciasto:
    300 g marchewki (waga oczyszczonej marchewki- gotowej do starcia),
    100g dyni (u mnie piżmowa, waga oczyszczonej- gotowej do starcia),
    200 g jabłek ( waga oczyszczonych- gotowych do starcia)
    50 g orzechów włoskich,
    200 g mąki,
    3 łyżeczki sody,
    po ok. ¼ łyżeczki cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej,
    ok. 50 ml oleju,
    3 jajka,
    szczypta soli,
    ok. 100g ksylitolu fińskiego ( jeśli nie mamy może być inny cukier),
    masa jogurtowo galaretkowa:
    400 g gęstego jogurtu typu greckiego,
    galaretka pomarańczowa
    do dekoracji:
    kawałki pomarańczy, mandarynki, marchewka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik „dary jesieni” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    ciasto :
    Mąkę przesiewamy z sodą , dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, wszystko mieszamy.
    Marchew, dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka na grubszych.
    Orzechy miksujemy w blenderze (możemy też zmielić lub zetrzeć na tarce).
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo dosypujemy ksylitol. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, olej, orzechy i dokładnie delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Pieczemy w posmarowanej tłuszczem tortownicy ok. 45-50 min w temperaturze 180°C. Studzimy.
    masa jogurtowo galaretkowa:
    Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Jogurt miksujemy z ostudzoną galaretką na gładko, wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia, dekorujemy. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do naszego piekarnika. Jeśli jabłka są bardzo soczyste możemy je lekko odcisnąć. Jeśli galaretka nie chce mi się dobrze rozpuścić w takiej małej ilości wody to naczynie kładę na rondelku z gorącą wodą i rozpuszczam ją w „kąpieli wodnej”

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Marchewka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować