Torcik czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Dno tortownicy o wymiarach 26cm wyłożyć pergaminem.
Białka ubić na sztywno,wsypać cukier miksować aż zgęstnieje.Dodać żółtka i ubijać na niskich obrotach.Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do masy i delikatnie wymieszać.
Wylać do tortownicy,piec 30 minut.
Owoce umyć,pozbawić pestek.
500 ml. mleka zagotować z 50g cukru.W 100 ml. rozrobić proszek budyniowy.
Gdy budyń będzie gotowy dodać masło.
Gorący budyń wykładamy na upieczony biszkopt,nie wyjmując go z obręczy.
Na gorący budyń wykładamy owoce.
Galaretki rozprowadzić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru.
Gdy galaretka lekko stężeje zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki.
Po stężeniu ciasta dekorujemy bitą śmietaną.
Komentarze