Torcik czereśniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fajne ciasto w sezonie czereśniowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka(białka oddzielić od żółtek),
    100g cukru,
    50g mąki pszennej,
    30g mąki ziemniaczanej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Budyń:
    2 budynie śmietankowe,
    2 łyżki masła,
    600 ml. mleka,
    2 galaretki wiśniowej,
    1 kg czereśni lub inne owoce jak jagody czy truskawki
    Do ozdoby:
    200 ml kremówki

Torcik czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Dno tortownicy o wymiarach 26cm wyłożyć pergaminem.
    Białka ubić na sztywno,wsypać cukier miksować aż zgęstnieje.Dodać żółtka i ubijać na niskich obrotach.Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do masy i delikatnie wymieszać.
    Wylać do tortownicy,piec 30 minut.
    Owoce umyć,pozbawić pestek.
    500 ml. mleka zagotować z 50g cukru.W 100 ml. rozrobić proszek budyniowy.
    Gdy budyń będzie gotowy dodać masło.
    Gorący budyń wykładamy na upieczony biszkopt,nie wyjmując go z obręczy.
    Na gorący budyń wykładamy owoce.
    Galaretki rozprowadzić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru.
    Gdy galaretka lekko stężeje zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki.
    Po stężeniu ciasta dekorujemy bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy