Torcik czekoladowy z wiśniowym kremem z mascarpone

  • wyświetlono: 571 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe, aromatyczne ciasto z konfiturą z wiśni ....

Kameleon
  • 180min

Składniki

25 dag mąki
25 dag cukru pudru
10 dag masła
4 jajka
3,5 dag kakao
¾ szklanki mleka
płaska łyżka proszku do pieczenia
wanilia do ciasta i kremu

Krem:
3 serki typu Bieluch
2 serki mascarpone po 300g
6 płaskich łyżek żelatyny
6 łyżek cukru
½ szklanki wody z sokiem z 1 cytryny
½ szklanki soku z świeżych wiśni
konfitura z wiśni do kremu i przybrania

Poncz:
½ szklanki rumu
½ szklanki mocnej herbaty
1 łyżka cukru

polewa z białej i ciemnej czekolady oraz wiśnie z konfitury do przybrania torcika

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik czekoladowy z wiśniowym kremem z mascarpone

  • 1. 1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na pulchną masę, dodaj żółtka i wciąż ucierając dodaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
    kakao i mleko
    2. Powoli dodaj pianę z białek mieszając ciasto w jednym kierunku
    3. Ciasto wlej do małej tortownicy( średnica 22 cm) wysmarowanej
    tłuszczem
    4. Piecz w piecu nagrzanym do 170 stopni C ok. 30 minut (wbity patyczek wyjmowany z ciasta musi być suchy)
    5. Przygotuj krem :
    6. W oddzielnych garnuszkach umieść:
    sok z cytryny z wodą razem ½ szklanki oraz 3 łyżki cukru
    ½ szklanki soku ze świeżych wiśni oraz 3 łyżki cukru
    7. Do obydwu garnuszków dodaj po 3 płaskie łyżki żelatyny oraz
    rozpuść podgrzewając
    8. Serki podziel na połowę i każdą z nich umieść w oddzielnym naczyniu, dodaj wanilię
    9. Rozmieszaj żelatynę w każdym z naczyń oddzielnie, do naczynia z sokiem z wiśni dodaj wiśnie z konfitury i włóż naczynia do lodówki celem ochłodzenia kremu
    10. Przygotuj poncz
    11. Upieczony torcik rozkrój tworząc dwa blaty i włóż z powrotem do tortownicy jeden blat
    12. Jeżeli krem w lodówce już tężeje, naponczuj pierwszy blat torcika i wylej ostrożnie jeden z kremów
    13. Wstaw na kilka minut do lodówki, poczym wyjmij ciasto z lodówki i wylej ostrożnie drugą część kremu.
    14. Wstaw ciasto do lodówki na ½ godziny
    15. Wyjmij z lodówki i przykryj krem drugim blatem – drugi blat powinien być nałożony na krem , zanim ten całkowicie stężeje .
    16. Wstaw torcik do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał oraz połączył obydwa blaty
    17. Teraz naponczuj trochę wierzch torcika oraz udekoruj polewami czekoladowymi : wierzch białą, boki ciemną polewą i konfiturą z wiśni

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodykrem wiśniowytorcik czekoladowykonfitura z wiśnikrem z mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik z borówkami i mascarpone

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Torcik z borówkami i mascarpone

Najbardziej lubię torty z naturalnych...

Wiśniowy torcik z cappuccino

Dodane przez: Jaga85

Wiśniowy torcik z cappuccino

To pyszny torcik owocowy. Można...

image-253rwvh

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Krem waniliowo-budyniowy z mascarpone

Krem jest bardzo smaczny, delikatny...

Tort buraczany z maślanym kremem czekoladowym

Dodane przez: 2milutka

Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym

Pomysł na ten torcik powstał gdy...

Czekoladowe gniazda bezowe z mascarpone i frużeliną wiśniową

Dodane przez: rzelkazag

Czekoladowe gniazda bezowe z mascarpone i...

Po kilku próbach dochodzę do wniosku,...

Torcik kakaowy z mascarpone

Dodane przez: MałaMi

Torcik kakaowy z mascarpone

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE