Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

przepis dostałam od znajomej, która jest zagorzałą fanką slodkości na talerzu

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    5 jajek
    150 g połamanej gorzkiej czekolady
    150 g masła
    180 g cukru
    1 łyżka kakao

    Składniki na mus:
    3 jajka
    50 g gorzkiej czekolady i 50 g czekolady mlecznej
    100 g masła
    125 g cukru
    2 łyżeczki kakao
    3 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miiskę ustawiamy nad gotującą się wodą. Rozpuszczamy w niej masło z czekoladą, mieszamy,a następnie studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Miksujemy żółtka z kakao, dodajemy do ostudzonej czekolady i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Ubite białka łączymy z masą czekoladową. Wykładamy na blachę i pieczemy przez około 30 minut. Potem upieczone ciasto studzimy.

    W tej samej misce rozpuszczamy masło i dwa smaki czekolady. Powstałą masę studzimy. Żółtka z kakao miksujemy i dodajemy do ostudzonej czekolady mieszając. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Ubijamy białka wraz z cukrem mikserem. Ubite białka łączymy z masą czekoladową. Powstały mus wylewamy na upieczony spód i schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny.

Porady

Nie należy wpadać w panikę kiedy ciasto wyrośnie i po wyjęciu z piekarnika szybko opadnie, to normalne Wierzch ciasta można posypać migdałami lub orzechami włoskimi (w zależności od uznania)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować