Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

Pyszne czekoladowo - kawowe ciasto, przełożone delikatnym kremem z dodatkiem świeżych malin.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g maki
    220 g cukru
    4 żółtka
    8 białek
    60 g kakao
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    170 ml wody
    125 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli

    Krem:
    350 g śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    200 g cukru pudru
    1.5 szkl malin

    Forma: 28 cm dno wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. W rondlu wymieszać kakao z kawą, dodać wodę i zagotować. Żółtka utrzeć z 180 g cukru, wlać do schłodzonej masy razem ze śmietaną i wymieszać. Mąkę wymieszać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy kakaowo - kawowej i wymieszać łopatką.
  • Ciasto 2. Białka ubić z resztą cukru i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Ciasto upieczone 3. Ciasto wyłożyć do formy i piec 40 min. w temp. 180 stopni. Dla pewności sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasto przekroić na trzy części.
  • Krem 4. Śmietanę ubić z cukrem. W trakcie ubijania dodać serek.
  • Gotowe ciasto 5. Przekładać placki kremem, posypać malinami. Górę udekorować kremem, malinami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować