Ciasto:
200 g maki
220 g cukru
4 żółtka
8 białek
60 g kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
170 ml wody
125 ml śmietany 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Krem:
350 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
1.5 szkl malin
Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu wymieszać kakao z kawą, dodać wodę i zagotować. Żółtka utrzeć z 180 g cukru, wlać do schłodzonej masy razem ze śmietaną i wymieszać. Mąkę wymieszać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy kakaowo - kawowej i wymieszać łopatką.
2.Białka ubić z resztą cukru i delikatnie wymieszać z ciastem.
3.Ciasto wyłożyć do formy i piec 40 min. w temp. 180 stopni. Dla pewności sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasto przekroić na trzy części.
4.Śmietanę ubić z cukrem. W trakcie ubijania dodać serek.
Komentarze