Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mocno czekoladowy torcik rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 niepełna szkl. mąki tortowej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżka octu
    Krem czekoladowy:
    ● 3/4 l kremówki 36-proc.
    ● 3 czekolady (2 mleczne, 1 gorzka)
    ● 3 śmietan-fiksy
    Oraz: 1 śmietan-fix
    ● kieliszek wódki
    ● do dekoracji: winogrona, wiórki kokosowe

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, żółtka rozcieramy osobno z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy, delikatnie mieszając, przesiane mąki, a następnie żółtka, ocet i łyżkę wody. Mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem (śr. ok. 28 cm). Pieczemy 30 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: czekolady roztapiamy z kremówką, nie gotując. Studzimy i chłodzimy 10 godzin. Dodajemy śmietan-fiksy i lekko ubijamy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 2 placki. Oba posypujemy od wewnątrz śmietan-fiksem. Skrapiamy wódką.
  • 4. Spód biszkoptu smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy 2. plackiem. Resztą kremu smarujemy tort. Dekorujemy winogronami i kleksami kremu, boki wiórkami kokosowymi. Chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy