● 50 dag gorzkiej lub deserowej czekolady
● 1 i 1/4 szkl. cukru
● 2 jajka
● 8 żółtek
● łyżka żelatyny
● 375 ml śmietany 30-proc.
● okrągłe biszkopty
● masło do formy
Sposób przygotowania przepisu:
Torcik czekoladowy
1.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Powoli roztapiamy w naczyniu ustawionym nad garnkiem z wrzącą wodą.
2.
Cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody w rondelku. Gotujemy, cały czas mieszając, na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop.
3.
Jajka miksujemy z żółtkami na gęstą masę, stopniowo wlewając syrop.
4.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy i wlewamy do masy jajecznej. Dodajemy roztopioną czekoladę. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą.
5.
Na dnie posmarowanej masłem tortownicy (śr. 26 cm) układamy biszkopty. Stopniowo, żeby biszkopty nie wypłynęły, wlewamy masę. Ciasto chłodzimy ok. 6 godzin.
PPWS_07-2012
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze