Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę łamiemy na kawałki. Powoli roztapiamy w naczyniu ustawionym nad garnkiem z wrzącą wodą.
2.Cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody w rondelku. Gotujemy, cały czas mieszając, na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop.
3.Jajka miksujemy z żółtkami na gęstą masę, stopniowo wlewając syrop.
4.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy i wlewamy do masy jajecznej. Dodajemy roztopioną czekoladę. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą.
5.Na dnie posmarowanej masłem tortownicy (śr. 26 cm) układamy biszkopty. Stopniowo, żeby biszkopty nie wypłynęły, wlewamy masę. Ciasto chłodzimy ok. 6 godzin.
Komentarze