Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Ciasto warte polecenia nawet tym, którzy – tak jak ja – nie są wielbicielami czekolady.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 50 dag gorzkiej lub deserowej czekolady
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 2 jajka
    ● 8 żółtek
    ● łyżka żelatyny
    ● 375 ml śmietany 30-proc.
    ● okrągłe biszkopty
    ● masło do formy

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki. Powoli roztapiamy w naczyniu ustawionym nad garnkiem z wrzącą wodą.
  • 2. Cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody w rondelku. Gotujemy, cały czas mieszając, na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop.
  • 3. Jajka miksujemy z żółtkami na gęstą masę, stopniowo wlewając syrop.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy i wlewamy do masy jajecznej. Dodajemy roztopioną czekoladę. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą.
  • 5. Na dnie posmarowanej masłem tortownicy (śr. 26 cm) układamy biszkopty. Stopniowo, żeby biszkopty nie wypłynęły, wlewamy masę. Ciasto chłodzimy ok. 6 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy