Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis znalazłam w magicznym zeszycie kucharskim mojej mamy

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 185 g zwykłej mąki do pieczenia
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 145 g drobnego cukru
    * 30 g gorzkiego kakao w proszku
    * 125 g roztopionego masła
    * 2 jajka
    * 180 ml mleka
    * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Masa czekoladowa:
    * 125 g miękkiego masła
    * 125 g przesianego cukru pudru
    * 125 g mlecznej czekolady lub gorzkiej (roztopionej, ale nie gorącej)

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni C.
    Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  • 2. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia,cukier i kakao do miski i dobrze wymieszać. Dodać masło,jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, a następnie ubijać mikserem lub trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Wlać do przygotowanej formy i piec godzinę. Gdy będzie już gotowe pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia a następnie wyjąć z formy.
  • 3. Przygotować masę: utrzeć masło, aż uzyska kremową i lekką konsystencję. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać dalej, aż powstanie lekka i puszysta masa. Dodać stopioną czekoladę i dobrze wymieszać.
  • 4. Rozprowadzić masę czekoladową na cieście. Odczekać chwilę, aż się stężeje. Na koniec można oprószyć ciasto sproszkowanym kakao.

Porady

Idealnie pasuję do formy silikonowej w kształcie serca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy