Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni C.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
2.Wsypać mąkę, proszek do pieczenia,cukier i kakao do miski i dobrze wymieszać. Dodać masło,jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, a następnie ubijać mikserem lub trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Wlać do przygotowanej formy i piec godzinę. Gdy będzie już gotowe pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia a następnie wyjąć z formy.
3.Przygotować masę: utrzeć masło, aż uzyska kremową i lekką konsystencję. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać dalej, aż powstanie lekka i puszysta masa. Dodać stopioną czekoladę i dobrze wymieszać.
4.Rozprowadzić masę czekoladową na cieście. Odczekać chwilę, aż się stężeje. Na koniec można oprószyć ciasto sproszkowanym kakao.
Porady
Idealnie pasuję do formy silikonowej w kształcie serca.
Komentarze