Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

Proponuje przed podaniem wyjąć torcik na około 15min z lodówki

Składniki:

  • biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka cukru, szczypta soli,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżki oleju. Krem: 200g czekolady mlecznej, 200g czekolady gorzkiej, 500ml kremówki, 2-3 łyżki wódki, 350g masła, 1 łyżka cukru pudru.
    dodatkowo słoiczek wiśni bez pestek

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z szczypta soli, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki, proszek do pieczenia i kakao połączyć ze sobą i powoli dodawać do masy, pomału wymieszać. Piec na wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce koło 35min w 180 stopniach.

  • 2. Czekolady połamać wrzucić do kremówki i podgrzać do momentu roztopienia czekolad, dokładnie wystudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać pomału zimny czekoladowy krem, pod koniec dodać wódkę.
  • 3. Biszkopt kroimy na dwie części (można na 3 również)
    Blaty biszkoptowe nasączamy ponczem (słodka herbata + wódka)
    Jeden blat biszkoptowy smarujemy kremem czekoladowym kładziemy odsączone wiśnie przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając. Pozostały krem wykorzystujemy do ozdobienia :-) Schładzamy około 2h w lodówce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy