Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Torcik urodzinowy dla dzieci bez alkoholu

  • 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    kakao
    powidła lub gęsty dżem
    1 płaska łyżeczka sody
    1/2 kostki margaryny
    Do dekoracji:
    śmietana 30%
    czekoladki
    powidła wiśniowe

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowy 1. Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei i miksować, wlać do tortownicy, piec około 45 minut w temp. 180stC. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Nierówności ściąć, rozkruszyć.
  • 2. Śmietanę ubić, każdą z części smarować powidłami wiśniowymi, następnie śmietaną, przekładając warstwowo jak to zazwyczaj w torcie. Boki tortu obsypać rozkruszonym ciastem, wierzch udekorować czekoladkami.

Porady

Tortu nie trzeba nasączać alkoholem ponieważ ciasto jest wystarczająco wilgotne. Torcik nadaje się na przyjęcia dla dzieci.

Komentarze

Podobne przepisy