Torcik czekoladowo - śmietanowy z dodatkiem serka maskarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty tort urodzinowy dla syna.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT - 5 jajek,1,5 szkl mąki tortowej z tego ubieramy 3 łyżki a w zamian dodajemy 3 łyżki ciemnego kakao, 1/4 szkl mąki ziemniaczanej, 1,5 szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Krem 800 ml kremówki, 3 śmietan fixy ,2 łyżki cukru pudru, 500 gr serka maskarpone, 1 słoik dzemu - czarna porzeczka, 1 puszka brzoskwin.barwnik niebieski. Ozdoby. Czas przygotowania 60 min + pieczenie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowo - śmietanowy z dodatkiem serka maskarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.delikatnie połączyć z masą białkową.przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do 40 min w temperaturze 18O stopni .średnica tortownicy 26 cm.Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Brzoskwinie odlać i osuszyć ręcznikiem papierowym następnie pokroić na kawałki.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i pod koniec dodać śmietan fixy, serek zmiksować i połączyć z ubitą śmietaną. Spód biszkoptu czyli 1 blat nasączam sokiem z brzoskwiń,smaruję dżemem i nakładamy krem smietanowy, na krem część pokrojonych brzoskwin.Nakładamy 2 blat i robimy to samo co z 1 blatem, nakładamy 3 ostatni blat, dociskamy dokładnie brzegi tortu, cały tort smarujemy kremem trochę kremu odkładamy i barwimy na niebiesko aby przyozdobić tort. Tort obsypujemy wiórkami kokosowymi,i dekorujemy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować