Torcik czekoladowo - śmietanowy z dodatkiem serka maskarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.delikatnie połączyć z masą białkową.przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do 40 min w temperaturze 18O stopni .średnica tortownicy 26 cm.Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Brzoskwinie odlać i osuszyć ręcznikiem papierowym następnie pokroić na kawałki.
2.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i pod koniec dodać śmietan fixy, serek zmiksować i połączyć z ubitą śmietaną. Spód biszkoptu czyli 1 blat nasączam sokiem z brzoskwiń,smaruję dżemem i nakładamy krem smietanowy, na krem część pokrojonych brzoskwin.Nakładamy 2 blat i robimy to samo co z 1 blatem, nakładamy 3 ostatni blat, dociskamy dokładnie brzegi tortu, cały tort smarujemy kremem trochę kremu odkładamy i barwimy na niebiesko aby przyozdobić tort. Tort obsypujemy wiórkami kokosowymi,i dekorujemy .
Komentarze