Torcik czekoladowo-śliwkowy

  • wyświetlono: 252 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z herbaty i rumu, warstwa śliwkowa, całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru.Wspaniały deser na różne okazje.

IMG_20190918_121058
  • 80min

Składniki

Ciasto:
5 jajek
10 dag cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki budyniu śmietankowego
50 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
1 szklanka naparu z herbaty owocowej
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka rumu

Masa śliwkowa:
1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml
1 torebka żelfiks 3:1
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
Szczypta mielonego cynamonu
Szczypta mielonych goździków
Szczypta mielonego kardamonu

Mas czekoladowa;
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g sera mascarpone
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 czubata łyżka cukru pudru

Dekoracja:
Płatki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik czekoladowo-śliwkowy

  • 1. Ciasto:
    Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty.
  • 2. Masa śliwkowa;
    Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.
  • 3. Poncz:
    Napar z herbaty wymieszać z cukrem połączyć z rumem.
  • 4. Masa czekoladowa:
    Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła.
  • 5. Przełożenie;
    Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę czekoladową. Wierzch posypujemy grubo płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki, aby masy dobrze stężały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaŚliwkitortysłodkościmój pomysłdo kawyjesieńdo herbatydla gościPoczęstunekciasto ze śliwkamiorzechowewęgierkiuroczystościorzechowy biszkoptciasta z masąprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastotorcik przekładanyczekoladowa masalat

Komentarze

Podobne przepisy

Miłość do czekolady

Dodane przez: Sobihando

Torcik czekoladowy

Ten niewielki torcik, zrodził się...

Torcik czekoladowy bez pieczenia

Dodane przez: AnetaJ

Torcik czekoladowy bez pieczenia

Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy....

s

Dodane przez: sylwin03

Bardzo szybki torcik czekoladowy

Nie masz planu na deser. Wyczaruj...

image-0k1feq3

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowy torcik z kiwi

Wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone...

Torcik czekoladowo-miętowy

Dodane przez: dorota w

Torcik czekoladowo-miętowy

Pyszne, wilgotne ciasto o czekoladowo-miętowym...

Torcik na zimno śmietanowo-śliwkowy

Dodane przez: bienpyt

Torcik na zimno śmietanowo-śliwkowy

Szybki torcik na zimno z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE