Torcik czekoladowo-śliwkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z herbaty i rumu, warstwa śliwkowa, całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru.Wspaniały deser na różne okazje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    10 dag cukru pudru
    ½ szklanki mąki pszennej
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    50 g mielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    1 szklanka naparu z herbaty owocowej
    1 łyżka brązowego cukru
    1 łyżka rumu

    Masa śliwkowa:
    1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml
    1 torebka żelfiks 3:1
    2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
    Szczypta mielonego cynamonu
    Szczypta mielonych goździków
    Szczypta mielonego kardamonu

    Mas czekoladowa;
    300 ml śmietany kremówki 30%
    250 g sera mascarpone
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 czubata łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    Płatki czekoladowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik czekoladowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty.
  • 2. Masa śliwkowa;
    Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.
  • 3. Poncz:
    Napar z herbaty wymieszać z cukrem połączyć z rumem.
  • 4. Masa czekoladowa:
    Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła.
  • 5. Przełożenie;
    Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę czekoladową. Wierzch posypujemy grubo płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki, aby masy dobrze stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować