Torcik czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. . Dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszając . W międzyczasie dodać wodę. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą .Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C, gdy wystygnie przekroić na 3 części. Masa I :ugotować budyń, poczekać aż wystygnie, następnie margarynę utrzeć z żółtkiem.Dalej dodajemy budyń małymi porcjami, gdy już utrzemy całość na jednolitą masę dzielimy ją na pół : do jednej dodajemy kakao, a do drugiej rozdrobnioną kawę i przez chwilę ucieramy. Tymi masami przekładamy biszkopt. Masa II : margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy śmietanę potem kakao i rozpuszczamy 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady używając w tym celu masła - to również dodajemy do masy i mieszamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy masą II, specjalną maszynką wykonujemy wzorki na bokach , wianuszek dokoła tortu oraz 10 okrągłych porcji masy ( jak na zdjęciu) w które lekko wkładamy wiśnie. Na środku możemy wykonać kopczyk z pozostałej czekolady, krojąc ją w paseczki i ścierając na tarce jako posypkę na pustą część tortu. Można również polać sosem truskawkowym
Porady
Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku!
Komentarze