Torcik czekoladowo-kawowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis wymyśliłam sama i był to strzał w dziesiątkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na biszkopt : 4 jajka, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa I : kostka margaryny, 1 żółtko, budyń czekoladowy, ok. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalne, 3 łyżki kakao; Masa II ( do posmarowania wierzchu i dekoracji ) : 3/4 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, pół szklanki śmietany, 3 łyżki kakao Dekoracja: 1 opakowanie wiśni kandyzowanych, tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik czekoladowo - kawowy 1. Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. . Dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszając . W międzyczasie dodać wodę. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą .Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C, gdy wystygnie przekroić na 3 części. Masa I :ugotować budyń, poczekać aż wystygnie, następnie margarynę utrzeć z żółtkiem.Dalej dodajemy budyń małymi porcjami, gdy już utrzemy całość na jednolitą masę dzielimy ją na pół : do jednej dodajemy kakao, a do drugiej rozdrobnioną kawę i przez chwilę ucieramy. Tymi masami przekładamy biszkopt. Masa II : margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy śmietanę potem kakao i rozpuszczamy 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady używając w tym celu masła - to również dodajemy do masy i mieszamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy masą II, specjalną maszynką wykonujemy wzorki na bokach , wianuszek dokoła tortu oraz 10 okrągłych porcji masy ( jak na zdjęciu) w które lekko wkładamy wiśnie. Na środku możemy wykonać kopczyk z pozostałej czekolady, krojąc ją w paseczki i ścierając na tarce jako posypkę na pustą część tortu. Można również polać sosem truskawkowym

Porady

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować