Torcik "Czarny las"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

To lekki i pyszny kakaowy tort z wiśniami lub czereśniami oraz bitą śmietaną.

  • 3 godz.

Składniki:



  • SKŁADNIKI: na tortownicę o średnicy 20 cm ; czas przygotowania ok. 180 minut

    Biszkopt:
    4 jaj (białka i żółtka osobno)
    100 g cukru
    100 g maki pszennej
    1 łyżka kakao (kopiasta)
    szczypta soli

    DO PRZEŁOŻENIA:

    mały słoiczek konfitury wiśniowej lub z czarnej czereśni
    kieliszek lub dwa nalewki z wiśni lub czereśni
    500 g wydrylowanych świeżych wiśni lub czereśni (odłożyć kilka całych do dekoracji)
    2-3 łyżki cukru
    1 l śmietany 36% dobrze schłodzonej
    2 fixy do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy lub esencja

    do dekoracji:
    kilka całych owoców wiśni lub czereśni oraz 50 g czekolady w płatkach i listki mięty






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik "czarny las" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie lub wiśnie wydrylować, (odłożyć kilka całych do dekoracji), zasypać cukrem i zalać wiśniówką. Odstawić na dwie godziny, żeby nasiąknęły alkoholem. Jeśli owoce są duże, można je przekroić .
    Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem. Boków niczym nie smarować.
    .
  • 2. Kakao przesiać z mąką.
    W misce zmiksować białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodać w dwóch partiach połowę cukru(50 g) i ubijać do momentu, aż się rozpuści.
    Nie myjąc końcówek zmiksować żółtka na kogel-mogel.
    Dodać do piany i wymieszać. Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach przesianą mąkę z kakaem. Wymieszać delikatnie szpatułką od dołu ku górze.
    Przełożyć do tortownicy i wyrównać.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek czy upieczony. Jeszcze gorącym w tortownicy upuścić na blat lub podłogę z wysokości ok.40 cm. Pozostawić w tortownicy, aż ostygnie. Chłodny dookoła odkroić od boku tortownicy i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułatwi nam to przekrojenie biszkoptu na trzy blaty. Jeśli biszkopt jest nierówny, biszkopt można położyć do góry dnem.
  • 3. Owoce wyłożyć na sitko, Do wiśniowego soku z alkoholem wlać 100 ml przegotowanej, chłodnej wody i nasączyć każdy biszkoptowy blat.
    Zimną śmietanę zmiksować na małych obrotach z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz fixem. Należy uważać, żeby nie przebić.
  • 4. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, posmarować konfiturą oraz 1/5 bitej śmietany oraz 1/3 częścią owoców.
    Przykryć nasączonym biszkoptem i powtórzyć czynność z pozostałymi blatami.
    Pozostałą śmietana posmarować wierzch i boki oraz udekorować rozetkami z bitej śmietany. Bok i środek posypać czekoladowymi wiórkami i ułożyć wisienki lub czereśnie.
    Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny, żeby ładnie zastygł.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czereśnie Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować